Hielpijn en vitamine D

Kunnen vitamine D supplementen helpen bij hielpijn?

Veel mensen met hielpijn kunnen onvoldoende goed behandeld worden. Voorbeelden zijn artrose en fibromyalgie, die hebben allebei verschillende oorzaken, maar 1 ding hebben ze gemeen: ze veroorzaken hielpijn. Honderden miljoenen mensen over de wereld hebben er last van.

Grote impact op het leven

De impact van hielpijn op het functioneren en de kwaliteit van leven is groot. Het heeft invloed op alles wat je dagelijks doet, je emoties, je sociale leven en je algemene welzijn. Pijnklachten in het spierskeletstelsel vormen de hoofdoorzaak voor ziekteverzuim op het werk. De directe en indirecte kosten die hiermee samengaan zijn gigantisch. Alleen al de kosten voor artrose in de Verenigde Staten zijn op jaarbasis al zo’n 185.5 biljoen dollar.

Multidisciplinaire aanpak

Het behandelen van hielpijn is complex en vraagt vaak om een multidisciplinaire aanpak waarbij medicatie en aanvullende maatregelen in een optimale mix aangeboden moeten worden. Zo’n 28% van de patiënten met hielpijn geeft aan te lijden aan chronische pijn omdat de huidige therapie onvoldoende is en 80% zou graag beter behandeld kunnen worden.

Vitamine D onderzoeken

Er wordt veel research gedaan naar nieuwe behandelmogelijkheden van hielpijn die veilig en effectief zijn. De rol die vitamine D hierin kan spelen is veel onderzocht o.a. met een recent afgerond gerandomiseerde, dubbelblind placebo gecontroleerde studie met 80 patiënten in Israël, op de Universiteit van Tel-Aviv, maar ook recent door de EMAS studiegroep in Engeland op de Universiteit van Manchester met een longitudinale studie onder 3360 mannen tussen de 40-79 jaar in Europa over een periode van gemiddeld 4,3 jaar.

Studie op de Universiteit van Tel-Aviv,

In Israël gaven ze de patiënten ofwel 4000 IU vitamine D3 ofwel een placebo boven op de pijnstillers die ze al slikten voor een periode van 3 maanden. Eerst werd de pijn gemeten voorafgaand aan de start, daarna na 6 weken dan na 12 weken. Patiënten moesten op een schaal van 1-10 aangeven hoeveel pijn ze hadden, ze moesten pijn-enquêtes invullen en er werd bloed afgenomen voor onderzoek.

De groep met de vitamine D behaalden een significant lagere pijnscore (VAS) dan de placebogroep, ze hadden minder pijnstillers nodig om hun pijn onder controle te houden en de TNF-alfafactor in het bloed nam af met ruim 54% (indicatie voor ontstekingsprocessen).

Studie op de Universiteit van Manchester

De Engelsen hebben hun groot opgezette studie uiteindelijk met 2313 patiënten compleet kunnen afronden. Ook zij namen enquêtes af en deden bloedonderzoek. 24,7% van de deelnemers aan het onderzoek waren pijnvrij. In de conclusie van het Engelse onderzoek staat dat een laag vitamine D gehalte een relatie heeft met het ontstaan van meer locaties van pijn, maar dat ook obesitas en depressie hiermee te maken heeft.

Conclusie: vitamine D kan helpen bij hielpijn

Er is bewijs dat vitamine D supplementen een gunstige rol kunnen spelen bij de pijnbeleving en bij de behoefte aan pijnstillers. Het is echter geen robuust bewijs. Het is belangrijk om nu te onderzoeken wat de optimale dosis is en hoe lang vitamine D gebruikt moet worden om het in te kunnen zetten bij pijnbestrijding in het spierskeletstelsel.

Deel deze pagina