Welke operatieve behandelingen zijn er voor een pijnlijk os tibiale externum?

Os tibiale externum vastzetten of verwijderen

Wanneer de niet-operatieve behandeling onvoldoende helpt en er veel klachten zijn, kan opereren een oplossing zijn. Het os tibiale externum wordt dan (indien mogelijk) met een schroef vastgezet aan het scheepsvormig beentje.

Indien het os tibiale externum te klein is om vastgezet te worden, kan het botje verwijderd worden. De sterke pees die (deels) aan het botje vastzit, moet dan verplaatst worden naar het scheepsvormige bot. Deze operatie staat ook wel bekend als de Kidner procedure.

Operatieve behandelmogelijkheden van een pijnlijke bult aan de binnenkant van de voetOperatieve behandelmogelijkheden van een pijnlijke bult aan de binnenkant van de voet
Voor en na de operatie

Operatieve behandelmogelijkheden van een pijnlijke bult aan de binnenkant van de voetOperatieve behandelmogelijkheden van een pijnlijke bult aan de binnenkant van de voet
Dit pijnlijke botfragmentje is iets kleiner, en wordt slechts met 1 schroefje vastgezet.

Resultaten

Zowel met het verwijderen als met het vastzetten van het os tibiale externum aan het scheepvormig beentje worden goede resultaten bereikt. In de wetenschappelijke literatuur zijn de uitkomsten iets beter na het vastschroeven van het botje in vergelijking met het botje verwijderen. Het voordeel van het vastschroeven van het botje is dat de pees die aan het botje zit niet hoeft te worden verplaatst naar het scheepsvormige bot. Verplaatsing van pezen levert altijd een (lichte) krachtsvermindering op. Het nadeel van het vastschroeven van het os tibiale is dat daarmee de bult aan de zijkant van de voet niet verdwijnt.

Helaas is het slagingspercentage van geen enkele operatietechniek 100%. Zo groeit het vastgeschroefde os tibiale externum niet altijd vast aan het scheepsvormig botje. Als het botje niet vastgroeit, kan dit opnieuw pijnklachten geven. Gelukkig groeit het botje in 85% van de gevallen wel vast.

Corrigeren platvoet

Indien er sprake is van een (forse) platvoet, kan het nodig zijn om de stand van de voet te verbeteren om belasting op de voetboog te verminderen. Dit kan door een operatieve kuitspierverlenging en/of een standsverandering van het hielbeen.

Verloop van de operatie

Een operatie aan een os tibiale externum duurt ongeveer een half uur en gebeurt tijdens een dagbehandeling. U wordt verdoofd middels een ruggenprik of onder algehele narcose.

De chirurg maakt aan de binnenkant van uw voet, op de plaats van de pijnlijke plek of zwelling een snee van 3 à 4 cm. Afhankelijk van de grootte van het os tibiale externum wordt het botje vastgeschroefd aan het scheepsvormig beentje of verwijderd. Indien het botje wordt vastgeschroefd, wordt eerst het bindweefsel tussen beiden botten weggehaald, en vervolgens wordt het os tibiale externum vastgezet met 1 of 2 schroeven die in het bot verzinken en waar u dus geen klachten van krijgt.

Als het botje helemaal moet worden verwijderd, dan moet de pees die (deels) aan dat botje vastzit worden vastgehecht aan het scheepsvormig botje. Dit moet een heel stevige verbinding worden, anders kunt u daar weer klachten van krijgen. Hiervoor zijn verschillende technieken, afhankelijk van de anatomie van de individuele voet.

Nabehandeling, hersteltijden en complicaties

Lees hieronder meer over de nabehandeling, hersteltijden en complicaties van een operatie aan een pijnlijk os tibiale externum.

Deel deze pagina