Wat te doen bij peesplaatontsteking?

Peesplaatontsteking - ook wel hielspoor genoemd

Veel mensen hebben pijn aan de onderzijde van de hiel bij het opstaan. De pijn wordt waargenomen bij de eerste belasting na rust, bijvoorbeeld bij het opstaan uit bed. De pijn neemt na een paar minuten iets af, dit noemen we ook wel startpijn.

In mijn praktijk zie ik de leeftijd variëren van 20 tot 80+ jaar. De meeste problemen zien we bij mensen tussen de 30 en 60 jaar. Het gaat in de meeste gevallen om een peesplaatontsteking, in de volksmond ook wel ‘hielspoor’ genoemd. Maar wat is het en wat kunnen we hieraan doen?

Hoe wordt de diagnose voor peesplaatontsteking gesteld?

Aan de hand van de beschrijving van de klacht, lichamelijk onderzoek en echo-onderzoek kan de diagnose en de ernst van het probleem worden vastgesteld.

Wat is de oorzaak van peesplaatontsteking?

Belangrijk is om erachter te komen wat de oorzaak van deze klacht kan zijn. Vaak is het een langdurige geringe overbelasting van de voeten. Denk hierbij aan een staand of lopend beroep dat net wat te veel vraagt van de voet of verkeerde werkschoenen.

Ook de keuze van de privé schoenen kan, als gevolg van de laatste modetrend, net niet de juiste zijn voor de voeten. En tja, als je nergens last van hebt, dan kies je gewoon een schoen die je leuk vindt of geheel past in de modetrend.

Het probleem is soms te herleiden naar extra activiteit die je daarvoor niet gewend was. Denk hierbij aan een lang wandelevenement, of wandelen op oneffen terrein, of een nieuwe sportactiviteit zoals squash, tennis of hardlopen.

Maar ook leeftijd kan een rol spelen, een voet die wat ouder is kan stands veranderingen ondergaan zoals doorzakken of scheef staan, die vervolgens voor overbelasting kan zorgen. En ook overgewicht of tijdelijk verminderde conditie (bijvoorbeeld na een flinke griep) kan een rol spelen in het ontstaan van een overbelaste peesplaat.

Op onderstaande anatomische afbeelding zien we de benoemde peesplaat in blauw getekend. De problemen bevinden zich doorgaans net voor de aanhechting aan het hiel-bot.

Hielspoor: een vorm van hielpijn

De officiële naam voor een hielspoor is fasciitis plantaris. Onder de voet loopt een sterke peesplaat, de fascia plantaris, van het hielbeen naar de voorvoet.

Wat kan de hielpijnexpert doen bij peesplaatontsteking?

Een hielpijnexpert kan helpen om aan de hand van een gesprek en onderzoek erachter te komen wat de oorzaak is. Als die het probleem duidelijk is, is het aanpakken en oplossen van de oorzaak natuurlijk stap een. De hielpijnexpert kan met behulp van zolen de voet een betere stand geven en een schoenadvies geven om de externe oorzaak te tackelen.

Ook bij adviezen voor van aanvullende maatregelen zal de hielpijnexpert behulpzaam zijn. U wilt zo snel mogelijk van deze ellende af, dus volgen hieronder de benodigde adviezen.

Niet operatieve basisadviezen

  • Wees consequent en hou u aan de adviezen, u speelt de hoofdrol in het herstel.
  • Draag de zolen 24/7, dit betekent dus altijd behalve in bed en onder de douche.
  • Goede schoenen zijn van onschatbare waarde. De hielpijnexpert kan aangeven wat belangrijke eigenschappen zijn van een schoen.
  • Kuitspieren, als deze te strak zijn dan spelen ze een aanzienlijke rol in de ontstaansgeschiedenis van het probleem. Als de kuitspieren soepeler worden zal de belasting op de voetzool peesplaat afnemen.

Aanvullende adviezen

  • Een nachtspalk zorgt dat de peesplaat in de voetzool op lichte spanning wordt gehouden waardoor het reparatie proces van de peesplaat sneller en effectiever is. Ook het eindresultaat zal sterker zijn.
  • Fysiotherapie kan behulpzaam zijn bij het aanleren van de juiste oefeningen en controleren of de hele bewegingsketen in balans is.
  • Shockwave therapie wordt toegepast om de beschadigde/overbelaste pees een boost te geven in het herstelproces.

Als dit allemaal niet helpt kan aan het volgende gedacht worden:

Herstel van peesplaatonsteking

Normaal gesproken is het behandelen van peesplaatontsteking heel goed mogelijk met de eerder geschreven niet operatieve behandelingen. Dit heeft altijd de voorkeur, maar vraagt veel inzet van uzelf. Houd er rekening mee dat u er 6 tot 9 maanden mee bezig bent en daarna is belangrijk dat de oorzaak niet opnieuw zorgt dat het probleem terugkomt.

Maak een afspraak

Bij het Hielpijncentrum leveren een beproefde, gespecialiseerde aanpak, waarin uzelf een belangrijke rol heeft. Maak een afspraak en wij pakken samen het probleem aan. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Deel deze pagina