“Brandende” voeten

Heeft u last van branderige of warme voeten?

Branderige voeten kunnen veroorzaakt worden door een geïrriteerde huid, een slechte doorbloeding of zenuwschade (=neuropathie) ter plaatse. Bij sommige mensen wordt de waarschijnlijke oorzaak snel vastgesteld, echter helaas zijn er ook heel veel mensen, waarbij een diagnose niet te stellen is.

Een ingewikkelde en vaak onbegrepen voetklacht

Onderstaand bericht geeft aan hoe lastig dit probleem kan zijn. Je bent niet ziek, maar je hebt er wel last van. Het houdt je zelfs uit je slaap, waardoor je overdag minder functioneert.

“Mijn probleem lijkt heel simpel en klein, warme voeten. Wie klaagt daar nou over? Al maanden word ik midden in de nacht wakker van brandigere vervelende voeten. Ze zweten niet en als ik aan de buitenkant voel zijn mijn voeten niet overdreven warm, eerder gewoon. Je ziet niks en ik zweet niet bij mijn voeten, maar ze worden warm van binnen uit, waardoor ik er erg slecht slaap.”

Oorzaken van brandende voeten

Temperatuur, geslacht en erfelijkheid

Al in 1878 waren er al artsen met dit probleem bezig. Als men last had van branderige handen en voeten gecombineerd met rode ledematen noemde men dit erythromelalgia. Het volgende is over deze aandoening bekend:

  • Vaak verergeren de klachten door warmte (bijvoorbeeld het dragen van sokken of lichamelijke inspanning) of het omlaag houden van de ledematen.
  • Afkoeling geeft meestal pijnvermindering.
  • Vrouwen hebben er 2 maal zo vaak last van als mannen
  • Bij 1/3 van de mensen verergert het door de tijd.
  • Er is een erfelijke vorm van deze ziekte.

Ons zenuwstelsel speelt een grote rol

In ons zenuwstelsel gaan de gevoelens van pijn en de gevoelens van temperatuur heel sterk samen. Beide waarnemingen worden door dezelfde zenuwbanen in het lichaam voort geleid. Echter, hoe deze gevoelens elkaar onderling beïnvloeden is nog niet duidelijk. Vele patiënten met pijn hebben afwijkende temperatuur sensaties.

Dit kan optreden bij zenuwschade, maar ook mensen met hersenschade (bijvoorbeeld na een hersenbloeding) kunnen onophoudelijke brandende pijn in een lichaamshelft of in de tong krijgen. Een gemeenschappelijk kenmerk is het verlies van warm/koude gevoelens in de pijnlijke gebieden.

Hersenfunctie als oorzaak

Men dacht dat brandende voeten voornamelijk door afwijkingen in voeten en benen komen, echter recent wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat afwijkingen in de hersenen van belang zijn. Deze afwijkende hersengebieden zijn betrokken bij het goed functioneren van het onwillekeurig zenuwstelsel. Het gevolg kan zijn dat er meer klachten vanuit het onwillekeurig zenuwstelsel optreden naast de pijnklachten en temperatuursensaties.

Praktisch betekent dit dat bij pijnklachten met afwijkende temperatuursensaties men ook aan de hersenfunctie als oorzaak moet denken en misschien andere specifieke medicijnen dient te overwegen. Het wetenschappelijk onderzoek naar deze specifieke geneesmiddelen is al volop aan de gang. Hopelijk lukt het en kan het klachtenverlichting voor vele mensen betekenen.

Maak een afspraak

Heeft u last van brandende voeten? Onze specialisten staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek bij één van onze vestigingen.

Maak een afspraak

Deel deze pagina