Hielpijn: een compleet overzicht van hielklachten

Kom van uw hielpijn af

U heeft last van een pijn in uw hiel. Waarschijnlijk heeft u dit in eerste instantie genegeerd en bent u, na het aanhouden van de klachten, gaan zoeken op het internet. In veel gevallen komt u uit bij steunzolen of het oprekken van de achillespees en de peesplaat onder de voet (de fascia plantaris). Bij de meeste mensen helpt een dergelijke behandeling of gaan de klachten vanzelf over.

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de mensen die behandeld zijn voor hielpijn, na 4 jaar volledig klachtenvrij zijn. Dat betekent dat 20% van de behandelde patiënten, na 4 jaar, nog steeds rondlopen met hielpijn.

Hielpijn heeft diverse oorzaken

De meest voor de hand liggende verklaring, dat 20% van de hielpijn patiënten niet goed op de behandeling reageren, is dat de verkeerde diagnose is gesteld. Er is een andere oorzaak voor de pijn dan die werd behandeld. Bij de behandeling van een pijnlijke hiel wordt vaak gedacht dat er sprake is van fasciitis plantaris (in de volksmond: 'een hielspoor'). Maar wat hebben mensen met hielpijnklachten dan wel als het geen hielspoor is?

Hielspoor: een vorm van hielpijn

De officiële naam voor een hielspoor is fasciitis plantaris. Onder de voet loopt een sterke peesplaat, de fascia plantaris, van het hielbeen naar de voorvoet.

Er zijn wel meer dan 35 redenen te noemen voor de oorzaak van uw hielpijn. Dit kan variëren van een pijnlijke achillespees, vetkamerschade tot een zenuwbeknelling bij de hiel. Juist omdat er zoveel verschillende oorzaken zijn voor hielpijn, is er extra kennis nodig om de juiste diagnose te kunnen stellen.

De juiste diagnose stellen bij hielpijn

De hielpijnexpert heeft de kennis een om diagnose te stellen voor uw hielpijn. Zij gebruiken hiervoor een echoapparaat, daarmee is heel nauwkeurig vast te stellen wat de oorzaak van uw hielpijn is. Vervolgens maken zij een therapieplan op maat. Dit kan betekenen dat u door de hielpijnexpert zelf wordt behandeld, met bijvoorbeeld steunzolen of schoenadvies.

Als uw klacht beter past bij een ander specialisme, dan wordt u doorverwezen. Denk hierbij aan:

Check uw hielklachten

Heeft u langdurig last van hielpijn en merkt u geen verbetering ondanks therapie? Dan kunt u via onderstaande lijst beoordelen welke van de 3 mogelijkheden het beste bij uw hielklachten past.

1) ‘Weke delen’ pijn kenmerkt zich door:

 • Zeer plaatselijke drukpijn. Kun u een heel duidelijke plek vinden die pijnlijk is?
 • Pijn bij beweging, ook zonder de voet te belasten. Kunt u de pijn opwekken door een bepaalde beweging, bijvoorbeeld het buigen van de tenen?
 • Pijn bij het passief stretchten. Doet het pijn als u met uw hand uw voet (en tenen) naar uw neus buigt? Hierbij moet u niet op de voet gaan staan!
 • Pijn bij testen tegen weerstand. Doet het pijn als je een beweging maakt met je voet, terwijl je die beweging met je hand probeert tegen te houden? Bijvoorbeeld door je tenen te buigen.

Zie ook: Fasciitis plantaris

2) Gewrichtspijn kenmerkt zich door:

 • Doffe, verspreide pijn, een niet duidelijk lokaliseerbare pijnlijke plek. De pijn kan zelfs regelmatig van plaats veranderen;
 • De pijn is vooral te voelen wanneer de voet belast wordt;
 • De pijn is vaak het ergst in de ochtend, of na een tijdje stil te hebben gezeten, en na langdurige belasting;
 • Actief buigen van de voet of passief stretchten van de voet is niet pijnlijk.

Zie ook: Subtalaire artrose

3) Zenuwpijn kenmerkt zich door:

 • Pijn in rust (!!), bijvoorbeeld wanneer u zit. De klachten kunnen ook uren nadat u de voet belast heeft ontstaan. Soms wordt u wakker van de pijn;
 • De pijn is brandend, tintelend, prikkelend of stekend;
 • Soms straalt de pijn uit naar de kuit, het dijbeen, de bil of de rug.

Zie ook:

Lees meer over specifieke diagnoses

Wilt u meer weten over een specifieke diagnose? Maak dan gebruik van het onderstaande overzicht. Op basis van het pijnpunt op uw voet kunt u, door middel van de afbeeldingen, gemakkelijk bepalen welke diagnoses passen bij de pijn die u ervaart.