Platvoeten bij kinderen

Wat is een platvoet?

Het woord zegt het al; een platvoet is een 'platte' voet. Het holletje dat normaal zichtbaar is onder de voet, is niet meer zichtbaar. De voet is ingezakt, de enkel staat wat naar binnen en de hiel wijst naar buiten.

Platvoet bij kinderen
Platvoeten bij kinderen

Is een platvoet slecht?

Een platvoet hoort bij de normale ontwikkeling van de kindervoet. De meeste kinderen hebben platvoeten tot ze ongeveer 2 jaar zijn. Tussen de 2-5 jaar heeft nog 30 tot 40% van de kinderen een platvoet, en bij kinderen tussen 5 en 12 jaar zien we het nog bij 10%.

Een platvoet bij kleine kinderen kan dus meestal helemaal geen kwaad. Het kind heeft er geen last van en met de jaren verdwijnt het vanzelf. In sommige gevallen heeft een kind wel last van de platvoet. Een bezoekje aan de podoloog of podotherapeut is dan nuttig.

Stugge en soepele platvoeten

Er zijn twee soorten platvoeten: soepele en stugge. De soepele is normaal bij kinderen. Bij een soepele platvoet wordt het holletje in de voet weer zichtbaar wanneer het kind op de tenen gaat staan. Bij een stugge platvoet blijft de voet plat, ook wanneer het kind op de tenen staat.

Platvoet bij kinderen

Flexibele platvoet Stugge platvoet

Deel deze pagina