Behandelingen met operatie

Operatieve behandeling van de soepele platvoet

Als het kind pijn blijft houden ondanks de niet-operatieve behandeling, is een kleine operatie mogelijk die de stand van de voeten in een heel korte tijd aanzienlijk verbetert. Deze ingreep heet arthroereisis.

Arthroereisis

Bij deze operatie plaatst de specialist via twee kleine gaatjes een klein plugje in de holte bij het onderste spronggewricht (zie afbeelding A en B). Dit is het gewricht tussen het hielbeen en het sprongbeen, en zorgt ervoor dat de voet naar binnen en buiten kan kantelen. Door het plugje kan de voet nog normaal bewegen, maar niet meer zo extreem ver naar binnen kantelen. Na de operatie is direct te zien dat de stand van de voet verbeterd is.

Arthroereisis wordt meestal gedaan bij jonge kinderen (8-10 jaar), bij wie de voeten nog in de groei zijn. Het plugje wordt over het algemeen na 2 jaar weer verwijderd, wanneer de voet volgroeid is. De voet stopt namelijk al eerder met groeien dan de rest van het lichaam. Bij jonge kinderen is arthroereisis vaak voldoende om de stand van de voet te verbeteren, soms is ook een achillespeesverlenging nodig, en/of een versteviging van de ligamenten in de voetboog.

Arthroereisis wordt al 40 jaar gebruikt voor soepele platvoeten, met verschillende vormen en soorten pluggen. Er zijn veel studies die goede resultaten laten zien na een arthroereisis. Toch blijft deze operatie nog wat omstreden en zijn er veel orthopedisch chirurgen die deze techniek niet gebruiken.

Voorbeeld van een plug die gebruikt wordt bij een arthroereisis De plug wordt in de holte van het onderste spronggewricht geplaatst

Links: voeten voor een arthroereisis en een achillespeesverlenging. Rechts: voeten 4 weken na de operatie. De drie wondjes op de achterkant van de voet zijn van de achillespeesverlenging.

Zijaanzicht voet 4 weken na arthroereisis

Röntgenfoto voor (boven) en 4 weken na (onder) een arthroereisis operatie

Deel deze pagina