Pijnlijke bult aan binnenkant van de voet

Wat is een pijnlijke bult aan de binnenkant van de voet?

Tijdens de ontwikkeling van de voet voor de geboorte, horen twee botjes aan elkaar te groeien tot één bot: het scheepsvormig bot. Dit is een bot aan de binnenkant van de voet (zie afbeelding). Het komt voor dat het scheepvormig bot tijdens de ontwikkeling niet of niet volledig samengroeit. Er bevindt zich dan een extra botje in de voet, dat dus eigenlijk een deel van het scheepsvormig bot had moeten zijn. Dit extra botje wordt een os tibiale externum genoemd. Waarschijnlijk loopt 5-10 % van de mensheid rond met zo’n extra botje.

Het scheepsvormig bot bevindt zich aan de binnenkant van de voet, in de achter-/middenvoet. In de afbeelding ziet u een normaal ontwikkeld scheepvormig bot.

Een os tibiale externum komt dus best heel vaak voor, maar gelukkig krijgt niet iedereen hier klachten van. Kinderen hebben vaker klachten van een os tibiale externum dan volwassenen. Dit komt omdat het os tibiale externum na de puberteit in een aantal gevallen alsnog vergroeit met het scheepsvormig bot.

De tibialis posterior pees

Dat extra botje in de voet zou waarschijnlijk nooit klachten geven als er niet een heel stevige pees (deels) aan dit botje vast zou zitten: de tibialis posterior pees. Het is de op een na sterkste pees van de voet. Deze pees zorgt ervoor dat de voetboog opgetrokken wordt en dat we op onze tenen kunnen staan. De pees trekt voortdurend aan het os tibiale externum en dit kan pijnklachten veroorzaken.

Voorbeeld van een voet met een os tibiale externum, de bult aan de binnenkant van de voet is duidelijk te zien.

Drie types os tibiale externum

We onderscheiden drie types os tibiale externum:

Type 1:

Een klein ovaal stukje bot dat niet vast zit aan het scheepsvormig beentje, deze variant geeft nooit klachten.

Type 2:

en groter stukje bot dat met een strak bindweefselbandje aan het scheepsvormig beentje bevestigd zit. Dit type geeft vaak pijnklachten. Op de röntgenfoto wordt het soms (onterecht) aangezien voor een breuk.

Type 3:

Een deel van het stukje bot is wel vergroeid met het scheepsvormig beentje, het andere deel niet.

Type 2 en 3 komen het vaakst voor.

Deel deze pagina