Schoenadvies

Druk op het os tibiale externum voorkomen

Voeten met een pijnlijk os tibiale externum zijn over het algemeen platter dan de gemiddelde voet. Schoenen die veel steun geven onder de voet drukken het hardst tegen de pijnlijke plek.

Er zijn schoenen waarbij de binnenkant is bekleed met zacht polstermateriaal (zoals bij sportschoenen vaak het geval is). In veel gevallen helpt dat al genoeg om pijnlijke druk door de schoenen te voorkomen.

Schoenadvies

Schoenen die goed afrollen

Er zijn schoenen die uw voet helpen bij de rollende beweging tijdens het lopen. Hierdoor hoeft de tibialis posterior pees minder hard te werken en trekt deze minder hard aan het os tibiale externum. Dit kan de pijnklachten verminderen. Schoenen waarbij zowel de achterkant van de hak als de neus van de schoen wat meer omhoog staan, helpen uw voet bij de rollende beweging van uw voet (afwikkelen).

Er zijn 'gewone' schoenen te koop die de hak en neus naar boven afgerond hebben. Hierbij kunt u als voorbeeld denken aan een Mephisto Sano en Hoka-one-one hardloop- en wandelschoenen. In schoenenwinkels die lid zijn van de Podolinéa-groep kunt u advies krijgen over alle soorten schoenen met een afwikkelcompensatie. In sportzaken kunt u ook veel schoenen vinden die goed rollen.

De orthopedisch schoentechnicus kan ook uw eigen schoenen aanpassen zodat deze beter afrollen.

Ruimte voor een steunzool

Wanneer u steunzolen nodig heeft om van uw klachten af te komen, kies dan voor schoenen met een uitneembare binnenzool zodat er genoeg ruimte is voor de steunzool en uw voet.

Deel deze pagina