Pijn aan de groeischijf van de hiel

Wat is pijn aan de groeischijf bij kinderen?

Apofysitis calcanei of ziekte van Sever zijn de officiële namen voor pijn aan de groeischijf van het hielbeen bij kinderen in de groei.

Bij kinderen bestaat het skelet (afhankelijk van de leeftijd) nog geheel of gedeeltelijk uit kraakbeen. Langzaam verandert dit kraakbeen in bot, dit heet verbening. De botten van kinderen groeien vanuit groeischrijven. Een groeischijf is een deel van het bot dat bestaat uit nog niet verbeend kraakbeen waar zich nieuw bot vormt, waardoor het bot als geheel langer wordt. De groeischijf is in bepaalde levensfasen zeer actief (bijvoorbeeld tijdens de groeispurt). In de periode dat de groeischijf heel actief is, kunnen er makkelijker blessures ontstaan in de groeischijf.

De groeischijf van het hielbeen bevindt zich in het achterste gedeelte van de hiel, dit is het laatste deel van het hielbeen dat zich verbeent. De achterkant van het hielbeen is tevens de plaats waar de achillespees aanhecht.

Door overbelasting kan de actieve en daardoor zachte groeischijf geïrriteerd raken en pijn gaan geven. Pijnklachten aan de groeischijf van het hielbeen komen bij jongens het meeste voor in de leeftijd van 7 tot 15 jaar en bij meisjes in de leeftijd van 8 tot 13 jaar. In meer dan de helft van de gevallen zijn de klachten beiderzijds.

Apofysitis calcanei

Deel deze pagina