Train je voeten tegen hielpijn

Hielpijn kenmerkt zich vaak door startklachten

Hielpijn onder de voet komt erg veel voor en is vaak erg hinderlijk. Het kenmerkt zich vaak door startklachten; opstaan na een langere periode van rust kost veel moeite en geeft vaak pijnklachten. Hielpijn kan het functioneren flink beïnvloeden, sporten is vaak niet meer mogelijk.

Niet iedere hielpijn is hetzelfde en daarom is het goed om een echo-onderzoek te laten doen door een hielpijnexpert. Hij of zij kan dan een maatwerk behandelplan voor u opstellen. Sinds enige tijd maakt voetentraining hier ook onderdeel van uit.

Wat is voetentraining

Je kunt onderscheid maken tussen (lange) spieren en pezen die buiten de voet beginnen en in de voet aanhechten (extrinsieke voetspieren) en (korte) spieren en pezen die binnen de voet beginnen en eindigen (intrinsieke voetspieren). Bijvoorbeeld de buigpees van de grote teen (flexor hallucis longus) is een belangrijke lange spier en pees die we gebruiken om af te zetten bij het lopen.

Bij onze voetentraining richten we ons ook op de korte voetspieren. De reden hiervoor is tweeledig: deze spieren liggen direct onder de peesplaat en lopen parallel aan de peesplaat. We weten inmiddels uit ervaring dat het trainen van deze spieren helpt bij het verminderen van overbelasting van de peesplaat. Daarnaast is het specifiek trainen van de voeten een tamelijk onbekend fenomeen. Het wordt vaak vergeten, terwijl het versterken van de voet wel degelijk helpt.

Op welke manier kan je de voeten trainen?

Het is belangrijk om eerst een nulmeting te doen; wat kan je nog en wat past bij de situatie. Leeftijd en conditie zijn factoren die meespelen. Iemand die recent nog 5 kilometer kon hardlopen en regelmatig heeft gesport, zal een ander programma nodig hebben dan iemand die nauwelijks nog naar de brievenbus kan lopen. Voeten trainen is dus enigszins maatwerk. We hebben binnen het Hielpijncentrum een eigen oefenprogramma samengesteld geschikt voor verschillende doelgroepen.

De oefeningen kunnen eenvoudig thuis worden uitgevoerd. Alle oefeningen zijn gefilmd in onze eigen praktijk en terug te kijken als video-opname.

Voorbeelden van het oefenprogramma

Bewegen van de grote teen tegen weerstand   - Voetentraining

Bewegen van de grote teen tegen weerstand (opname uit video instructie)

Voetboog optrekken terwijl je staat  - Voetentraining

Voetboog optrekken terwijl je staat (opname uit video instructie)

Vervolg onderzoek

In het eerste kwartaal van 2025 onderzoeken studenten uitgebreid hoe effectief het oefenprogramma is. De eerste voortekenen zijn in ieder geval al erg positief. Maar het is natuurlijk belangrijk om het zo goed als mogelijk in kaart te brengen. Dit zal bij een groep van meewerkende podologie praktijken worden uitgevoerd.

Maak een afspraak

Vooruitlopend op de uitkomsten van dit onderzoek kunnen cliënten al volop meedoen met het voetentrainingsprogramma van het Hielpijncentrum.

Heb je last van hielpijn en wil je weten wat voetentraining voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak bij één van de hielpijnexperts van het Hielpijncentrum. We staan voor je klaar om je te helpen. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Deel deze pagina