Echografie bij hielpijn
Wat is echografie?
Hielpijn is een veelvoorkomende voetklacht, maar is lastig op te lossen omdat er wel 35 verschillende problemen zijn die hielpijn veroorzaken. Bij het Hielpijncentrum zijn we gespecialiseerd in het aanpakken van hielpijn. Er zijn drie Hielpijncentra in Nederland en daar werken uitsluitend ervaren, gekwalificeerde voet- en enkelspecialisten die de hielpijn aanpakken volgens het Dr. van Dalen hielpijnprotocol. Met behulp van echografie kijken de hielpijnspecialisten in de voet om de oorzaak te vinden. Maar men stelt ons wel eens de vraag; wat is nu eigenlijk echografie?
Onder de huid kijken
Echografie is een techniek waarmee een echografist in uw lichaam, onder de huid kan kijken. Echografie werkt met geluidsgolven. De geluidsgolven weerkaatsen in het lichaam op de structuur van spieren, weefstel en bot. Elke structuur heeft een unieke weerkaatsing. De weerkaatsing vormt een echo en wordt in beeld gebracht door een echoapparaat. Een echografist kan dankzij opleiding, ervaring en kennis van de anatomie, de beelden op het scherm van een echoapparaat lezen en vertalen in een bruikbare diagnose. Bij het hielpijncentrum is echografie standaard onderdeel van het onderzoek.
Echo, echo
De probe is het instrument dat gekoppeld zit aan het echoapparaat en plaatsen we, met gel voor goede geleiding, tegen de huid. De probe zendt en ontvangt de weerkaatste geluidgolven (de echo). Het echoapparaat vangt de echo’s op en verwerkt deze echo’s razendsnel tot een beeld op de monitor. Zo ontstaat voor de geoefende specialist een beeld van de structuren onder de huid en kan de diagnose worden gesteld.
Voordelen echo-onderzoek
Met een röntgenfoto, zien we vooral de afwijkingen van de botten. Maar bij veel voet- en enkelklachten zoals hielpijn, zijn niet de botten pijnlijk, maar de ‘weke delen’ eromheen. Wanneer met een traditioneel voetonderzoek of met röntgen de oorzaak van de klacht niet gevonden wordt, geeft een echo-onderzoek meer duidelijkheid. De weke delen zijn zichtbaar op een echo. Een echo-onderzoek kan snel uitgevoerd worden en duurt ongeveer 10 tot 20 minuten. En geluidsgolven zijn niet schadelijk voor het lichaam. Bovendien is het echo-onderzoek een dynamisch onderzoek, dat betekent dat u tijdens het echo-onderzoek de cliënt de voet kan bewegen. Zo krijgen we veel informatie over wat er in de voet gebeurt tijdens bewegen en kan de cliënt zelf meekijken.
Resumerend; een echo-onderzoek is pijnloos, snel, direct zichtbaar, niet schadelijk, kan in beweging gecontroleerd worden en een cliënt kan zelf meekijken.
Mag iedereen echo’s maken?
In principe wel, maar een gespecialiseerde opleiding is nodig om de juiste diagnose te stellen. De echograferende registerpodologen van het Hielpijncentrum hebben hiervoor een speciale HBO opleiding gevolgd en zijn gespecialiseerd in het echograferen van voet- en enkel, met als specialiteit hielpijn. Ze mogen de titel Advanced Practitioner (AP) Echografie gebruiken.
Ze staan ingeschreven bij de Nederlandse Vereniging Medische Beeldvorming en Radiotherapie (NVMBR) én bij het Landelijk Overkoepelend Orgaan voor de Podologie (LOOP). Om bekwaam te blijven moet elke echografist minimaal 300 echo’s per jaar maken. Daarnaast wordt verwacht dat zij bijscholen en op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen.
Moet men betalen voor een echo?
Een echografisch onderzoek valt onder het onderzoek van de registerpodoloog en hielpijnonderzoek. Vrijwel alle zorgverzekeringen in Nederland vergoeden dit (gedeeltelijk) in hun (aanvullende) zorgverzekeringspakket. Wij adviseren u vooraf bij uw zorgverzekering te informeren naar uw vergoedingen. Onze specialisten kunnen hier meer over vertellen voor het onderzoek.
Welke hielpijn aandoeningen komen in beeld met echografie?
Er zijn wel 35 oorzaken van hielpijn die snel en goed te zien zijn met een echo-onderzoek. Hieronder volgt de top 10 van veelvoorkomende hielpijnklachten die we goed in beeld krijgen:
- Hielspoor ook wel Plantaire fasciitis genoemd
- Achillespees ontsteking
- Tarsaal tunnel syndroom
- Vetkamerschade
- Artrose in de enkel
- Gescheurde pezen
- Ziekte van Sever (ontstoken hielbeen)
- Slijmbeursontsteking
- Botbreuk
- Jicht