Te strakke buigpees van de grote teen

Wat is een te strakke buigpees van de grote teen?

Iedere spier verandert aan het uiteinde in een pees. De spieren die de voet besturen, bevinden zich voornamelijk in de kuit. Deze spieren veranderen rondom de enkel in pezen, en lopen als pees verder door de voet. Aan de achterzijde van de enkel verandert ook de spier die zorgt voor het buigen van de grote teen in een pees. Deze spier met pees heet de ‘flexor hallucis longus’, ofwel: lange buigpees van de grote teen.

Deze pees loopt vanaf de achter- en binnenkant van de enkel via de binnenkant van de voet tot aan de onderzijde van het laatste kootje van de grote teen. De lange buigpees van de grote teen is erg lang, en moet een flinke bocht maken bij de binnenzijde van de enkel. Wanneer de voet haaks op het onderbeen staat, zoals wanneer u op de voet staat, dan staat de pees strakker. Hangt de voet ontspannen naar beneden dan is de pees meer ontspannen.

Spanning rond de tarsale tunnel

Waar de pees aan de binnenzijde van de enkel een bocht maakt, glijdt de pees door een nauwe tunnel: de tarsale tunnel. Bij het buigen van de teen, zoals dat gebeurt tijdens lopen, glijdt de pees heen en weer door deze tunnel. Om verschillende redenen kan het gebeuren dat de pees niet meer goed door de tunnel glijdt. Wanneer de voet dan haaks op het been staat, en de pees dus gespannen staat, kan deze extra spanning rond de tunnel verhinderen dat de teen omhoog kan bewegen.

Tijdens het lopen glijdt de pees door de tarsale tunnel, de spierbuik schuift dan naar beneden, richting de tarsale tunnel.

Functionele hallux limitus

Wanneer de voet echter ontspannen naar beneden hangt, dan staat er minder spanning op de pees en is er wel voldoende ruimte om de grote teen omhoog te bewegen. De grote teen is alleen stijf wanneer de voet loodrecht op het onderbeen staat, zoals bij staan en lopen. Dit noemen we een ‘functionele hallux limitus’.


Dit is een voorbeeld van een functionele hallux limitus. Als de voet belast wordt, gaat wel het voorste teenkootje omhoog, maar is er geen beweging in het grote teen gewricht.

Hier ziet u de verschuiving van de spierbuik naar beneden (richting de grote teen)

Allerlei voetklachten

Naast stijfheid van de grote teen kan een te strakke buigpees van de grote teen ook allerlei andere voetklachten veroorzaken zoals pijnlijke sesambeentjes, hielpijn, pijn aan de enkel en pijn aan de voorvoet.

Deel deze pagina