Behandeling met operatie

Kijkoperatie bij een te strakke buigpees

Het doel van de operatie is dat de lange buigpees van de grote teen zijn normale functie (terug) krijgt, voor zover de conditie van de pees het toelaat. Hiermee wordt dus geprobeerd de normale werking van de voet te herstellen. Deze operatie gebeurt over het algemeen door middel van een kijkoperatie.

Bij een operatie aan de lange buigpees van de grote teen wordt een kijkoperatie via de achterzijde van de enkel uitgevoerd. De patiënt ligt dan op de buik. Voor de operatie is een goede verdoving nodig en deze bestaat meestal uit een ruggenprik of een algehele narcose.

Via twee kleine sneetjes in de huid wordt een kijker naar binnen gebracht. Aan het uiteinde dat in de enkel wordt geschoven zit een cameraatje en aan de andere kant zit een kabel naar een beeldscherm. Door de kijkbuis in de enkel te bewegen, kan de enkel aan de binnenzijde worden bekeken. Via dit buisje wordt ook onder druk water in de enkel ingebracht. Hierdoor ontstaat er een ruimte en kan de operatie worden uitgevoerd. Met behulp van kleine instrumenten kan nu het overtollige weefsel worden verwijderd. Met een speciale frees kan het kanaal waar de pees doorheen loopt weer wijd genoeg gemaakt worden.

De operatieduur kan variëren van 15 minuten tot ongeveer een uur, soms moet er nog een extra ingreep verricht worden, bijvoorbeeld het verwijderen van een botrand rond het grote teengewricht. De kleine sneetjes worden gehecht en om de enkel wordt een drukverband aangelegd. De operatie vindt plaats in dagbehandeling. Dat betekent dat u één tot twee uur voor de operatie aanwezig bent en ongeveer twee uur na operatie wanneer u zich weer goed voelt naar huis mag.

Over de kijkoperatie

Deel deze pagina