Pijnlijke grote teen

Pijnlijk en stijf gewricht van de grote teen (hallux rigidus)

Bij het lopen en wandelen buigt de teen steeds mee omhoog. Deze beweging wordt de afwikkeling genoemd. Als de pees aan de onderkant van de grote teen te strak staat, kan de teen niet goed omhoog bewegen en kan de voet niet normaal afwikkelen. Dit geeft veel wrijving in het gewricht van de grote teen. Op latere leeftijd kan hierdoor ook slijtage van het kraakbeen van de grote teen (artrose) ontstaan.

Daarom is het bij pijnklachten van de grote teen met name bij jonge mensen belangrijk om te beoordelen of misschien de buigpees van de grote teen te strak is. Deze test kunt u bij uzelf thuis uitvoeren. Wanneer een te strakke buigpees op tijd wordt verholpen, kan dit klachten op latere leeftijd voorkomen.

Boven: Een gezonde voet. De grote teen buigt soepel om het gewricht. De teen ligt plat op de grond en de voet staat hier haaks op. Er komt nergens een verhoogde druk op het kraakbeen van het gewricht.

Onder: Te strakke grote teenbuiger. Aan de bovenkant van het grote teengewricht ontstaat extra veel druk op het kraakbeen, waardoor het daar gemakkelijker slijt. De grote teen kan minder ver omhoog worden bewogen. Het voorste teengewricht ‘jubelt’ omdat het de stijfheid van het aangedane gewricht probeert te compenseren.

Deel deze pagina