Pijnklachten aan de buitenzijde van de enkel

Verstoord windas mechanisme

Een stijve grote teen heeft gevolgen voor de hele bewegingsketen van de voet. De normale, verende beweging van de voet wordt verstoord en de druk wordt niet meer gelijkmatig over de voet verdeeld.

Bij een gezonde voet trekt de grote teen als deze naar boven buigt de voetboog, die van de hiel naar de voorvoet loopt, omhoog. Dit gebeurt bij het lopen vlak voor de voet van de grond komt. Je kunt het vergelijken met een springveer die ingedrukt wordt vlak voor de voet van de grond komt en weer openspringt wanneer de voet van de grond komt. Dit heet het windas mechanisme. Het maakt het lopen veel makkelijker, zorgt dat de voet meer geleidelijk wordt belast en voorkomt overbelasting van de voet.

Wanneer de teen omhoog gebogen wordt, wordt de voetboog wat korter en hoger.

Bij een te strakke buigpees staat de boog altijd onder teveel spanning, er is geen normaal windas mechanisme meer. De druk wordt niet meer gelijk verdeeld over de voet en de belasting aan de buitenzijde van de voet neemt toe. Er kunnen klachten ontstaan aan de buitenzijde van de enkel en voet, zoals pijn ter hoogte van de pezen aan de buitenzijde van de enkel: de peroneuspezen.

Lees meer over pijnlijke peroneuspezen

Deel deze pagina