Pijnlijke sesambeentjes onder het grote teengewricht

Wat zijn pijnlijke sesambeentjes?

Een sesambeentje is een klein botje dat vastzit in een pees. Sesambeentjes helpen de pees in zijn functie. Het sesambeentje zorgt dat de pees iets verder van het gewricht af ligt, zo vormt het sesambeentje een hefboom waardoor minder kracht nodig is om het gewricht te laten bewegen. Het bekendste en grootste sesambeen in het lichaam is de knieschijf.

Ook onder de voorvoet bevinden zich sesambeentjes. De twee belangrijkste zitten onder het eerste middenvoetsbeentje, bij het gewricht van de grote teen. De grote teen heeft drie buigpezen: een lange teenbuigpees (flexor hallucis longus), en twee korte teenbuigpezen (flexor hallucis brevis). De sesambeentjes zijn vergroeid met de korte teenbuigpezen en zijn zo groot als twee bruine bonen.

Sesambeentjes onder het gewricht van de grote teen helpen bij het naar beneden buigen van de teen. Ook vangen ze druk van het lichaamsgewicht op waardoor er minder druk komt op het gewricht en beschermen ze de lange teenbuigpees van de grote teen. Bij iedere stap zijn de sesambeentjes betrokken. Ze dragen ongeveer 50% van het lichaamsgewicht.

Pijnlijke sesambeentjes wordt vaak (ten onrechte) sesamoïditis genoemd. Er zijn heel veel verschillende oorzaken te vinden voor pijnlijke sesambeentjes. Sesamoïditis is een diagnose die gesteld wordt als er helemaal geen andere oorzaken voor de pijnklachten kunnen worden gevonden.

Deel deze pagina