Platvoeten bij volwassenen

Wat is een platvoet?

De naam zegt het al; een platvoet is een platte voet. Bij een platvoet is de boog aan de binnenkant van de voet ingezakt of verdwenen.

Voeten zijn er in de meest uiteenlopende vormen en maten. De een is wat meer hol, de ander wat meer plat, maar meestal is het gewoon een normale voet. Het is moeilijk een grens te trekken wanneer een voet een platvoet is. Met een platvoet bedoelen we hier een platte voet die klachten geeft.

Platvoet bij volwassenen

Bij kinderen is een (lichte) platvoet normaal; de boog moet zich nog ontwikkelen. In de tienerjaren verdwijnt vanzelf de platte vorm. Van de volwassenen heeft 10% een platvoet. Bij volwassenen kan een platvoet klachten geven, vooral als uw voet eerst normaal was maar in de loop der jaren platter wordt.

Hier ziet u een platvoet bij de linkervoet

Stugge en soepele platvoeten

Er zijn twee soorten platvoeten: stugge en soepele. Bij een soepele platvoet wordt de holling onder de voet weer zichtbaar als u op de tenen gaat staan. Een stugge platvoet is stijf en ook als u op de tenen staat is de voet plat.

Flexibele platvoet Stugge platvoet

 

Is een platvoet altijd slecht?

Helemaal niet. Mensen met platvoeten kunnen alles ermee doen, een staand beroep hebben en alle mogelijke sporten uitoefenen. Een 'goede' platvoet is links en rechts hetzelfde, pijnloos en soepel. Zo'n platvoet is er al een lange tijd, en wordt niet erger in de loop van de tijd.

Deel deze pagina