Het hielbeen wordt naar binnen verplaatst/gekanteld

Corrigeren van de stand van het hielbeen

Deze operatie corrigeert de stand van het hielbeen, wanneer deze erg naar buiten gekanteld staat. Het is een geschikte techniek voor een soepele, volgroeide platvoet te corrigeren waarvan de gewrichten nog geen slijtage hebben.

Het doel van deze ingreep is om pijnklachten te verminderen, een betere stand van de (achter)voet te verkrijgen en de kans op ontwikkeling van slijtage van de middenvoet te verminderen.

Als u naar beneden kijkt, naar uw voeten, dan ziet u zowel de binnen- en de buitenkant van uw voet. De binnen- en de buitenkant van uw voet zouden (in de normale situatie) ongeveer even lang moeten zijn. Als de voeten ver naar buiten wijzen, lijkt de buitenkant van de voet korter dan de binnenkant. Door het hielbeen door te zagen en naar binnen te verschuiven of kantelen, wordt de stand van de voet weer rechter, en krijgt de voet weer een normalere (hogere) voetboog.

Er wordt een snede gemaakt aan de buitenzijde van de achtervoet, bij het hielbeen. Vervolgens wordt het hielbeen doorgezaagd, en de twee botstukken ten opzichte van elkaar verschoven. Zodat de goede stand verkregen is, wordt de botstukken vastgezet met 1 of 2 schroeven (zie figuren).

Voorbeeld van een standscorrectie van het hielbeen. Het hielbeen is naar binnen (mediaal) verschoven

Deel deze pagina