Aandoeningen van de pees van de achterste scheenbeenspier

De tibialis posteriorpees

De spier die de musculus tibialis posterior genoemd wordt, is een van de krachtigste spieren van het onderbeen. De spier bevindt zich in de kuit, hij begint net onder de knie en eindigt in een stevige pees die met een vrij scherpe bocht via de binnenenkel naar de voet loopt. De pees hecht aan het scheepsvormig beentje (os naviculare) aan de binnenzijde van de middenvoet.

De pees hecht aan het scheepsvormig beentje (os naviculare) aan de binnenzijde van de middenvoet.

De spier zorgt ervoor dat we op onze tenen kunnen staan, en de achtervoet naar binnen kunnen bewegen (inverteren). De spier kan tevens de voorvoet naar binnen trekken (adductie) en zo kantelen dat je op de buitenkant van de voet komt te staan (supinatie). De spier zorgt ervoor dat de voet niet inzakt maar een gezonde voetboog heeft. Een andere naam voor de tibialis posteriorpees is achterste scheenbeenspier.

Platvoet door probleem met de tibialis posteriorpees

Wanneer op volwassen leeftijd een platvoet ontstaat, wordt dit in de allermeeste gevallen veroorzaakt door een probleem met de tibialis posteriorpees. Dit wordt ook wel PTTD genoemd, naar de Engelse term: posterior tibialis tendon dysfunction.

Peesschedenontsteking

Rondom de pees zit een soort vlies: de peesschede. Dit vlies beschermt de pees tegen druk- en wrijvingskrachten. Vaak begint een aandoening van de tibialis posteriorpees met een irritatie of ontsteking van dit vlies. Dit heet een peesschedenontsteking (peritendinitis).

Een pees(schede)ontsteking van de tibialis posteriorpees geeft pijn. Wanneer de ontsteking niet wordt verholpen, verzwakt de pees langzaam maar zeker. Dit kan leiden tot een progressieve verslechtering van de stand van de voet, en uiteindelijk zelfs tot een ernstige, stijve (rigide) platvoet.

Afbeelding van een normaal werkende tibialis posteriorpees (donkerblauw) met een normale voetboog (rode lijn).

Voet waarbij de tibialis posteriorpees niet goed werkt, de voetboog is ingezakt.

Deel deze pagina