Lichamelijk onderzoek

Onderzoek van voet en enkel

Tijdens het lichamelijk onderzoek kijkt de huisarts of specialist of de pees pijnlijk is en een normale kracht heeft. Hij onderzoekt de stand van de voet en de enkel. Ook wordt uw huid bekeken: eeltplekken, verdikkingen en verkleuringen kunnen informatie geven over de aandoening.

In stadium 1 (het beginstadium) is er vaak alleen drukpijn op de pees, rond de binnenenkel, en eventueel wat zwelling.

In stadium 2 kantelt de enkel naar binnen, en kan de binnenenkel nog steeds drukpijnlijk zijn. Ook kunnen er pijnklachten aan de buitenenkel zijn.

In stadium 3 en stadium 4 gaat de voorvoet naar buiten staan (too many toes sign), en kantelt de enkel steeds verder naar binnen. Het is niet meer mogelijk op één been (het aangedane been) op de tenen te staan.

Op de linker foto is een normale rechterenkel zichtbaar. Links is een enkel waarbij de tibialis pees ziek is: de enkel kantelt naar binnen (valguskanteling) en het ‘too many toes sign’ is te zien (rode cirkel)

Ook uw schoenen geven nuttige informatie, neem daarom een paar oudere schoenen mee naar het consult met de arts of specialist. Het slijtagepatroon van de schoenen kan veel vertellen over het functioneren van uw voet. Zo zal bij een platvoet het binnenste deel van de hak meer zijn afgesleten dan het buitenste deel.