De hiel en een boot

Wat heeft het hielbeen gemeen met een boot?

Veel mensen vragen: ‘Hoe kom ik aan mijn hielpijn?’. Een antwoord hierop is lastig. Veel is simpelweg onbekend. Maar een reden van hielpijn is vermoedelijk dat het hielbeen niet meer goed beweegt. Het zit als het ware vast of geblokkeerd. Het probleem dat er dan ontstaat is dat bij het lopen een kleiner deel van de hiel wordt belast dan wanneer het hielbeen goed kan bewegen. En wetende dat onze voeten al ons gewicht moeten dragen, is het goed voor te stellen dat wanneer het oppervlak waar we opstaan kleiner wordt dit pijn gaat doen.

Een boot in de golven

Het hielbeen (de calcaneus, in het Latijn) beweegt niet heel veel, maar de bewegingen die het bot maakt zijn wel erg belangrijk. Ze zijn vergelijkbaar met een boot in de golven. Een boot duikt in de golven en kantelt en draait dan een beetje. Door dat te doen, kapseist de boot niet. Het hielbeen maakt vergelijkbare bewegingen en speelt een belangrijke rol in het stabiel kunnen lopen. Oftewel: reageren op ongelijke ondergrond. Om als het ware het kapseizen van de voet te voorkomen (zwikken).

Houd uw voet soepel en sterk!

Een leuke vergelijking, maar wat kunnen we daarmee? U kunt zich voorstellen, dat we moeten proberen de achtervoet zoals we dat noemen zo soepel mogelijk te houden. En ervoor zorgen dat de voet en het hielbeen ook kan reageren op een andere dan een vlakke ondergrond.

Loop op blote voeten

Daarom is het belangrijk om ook op blote voeten te lopen en zeker in de zomer. Probeer af en toe eens op blote voeten in het gras of zand te lopen. Maar vooral ook op wat oneffen ondergrond, dat maakt de voet wat soepeler en sterker. Natuurlijk kan ook de fysiotherapeut of de manueel therapeut helpen om de enkel en voet soepeler te maken. Ook bij een voet met hielpijn!

Heeft u last van hielpijn?

Door de krachtige multidisciplinaire samenwerking binnen het Hielpijncentrum kunnen wij elke hielklacht aan. Wij nodigen u graag uit voor een eerste consult. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak!

Maak een afspraak

Deel deze pagina