Dokter, als ik hier druk

Doet het daar pijn

Het was een bekende zin van Toon Hermans in een van zijn sketches in de jaren tachtig: “Dokter, als ik hier druk, doet het daar pijn”. Nederland stortte zich massaal in een slappe lach. Toch werd deze zin ook in de geneeskunde op een serieuze wijze gebruikt om het mechanisme van trigger points uit te leggen.

Triggers points zijn ophopingen van bindweefsel of spierweefsel in een spier of peesblad die pijn op een andere plaats veroorzaken. Verminderde bloedtoevoer naar de spier, onverwachte bewegingen en/of overmatige belasting van de spier kunnen deze trigger points veroorzaken. Ze komen vaak voor en worden slecht herkend. Om ze te ontdekken zijn kennis van de mogelijke plaatsen van deze trigger points en een grondig lichamelijk onderzoek belangrijk. Je moet op zoek naar een verkorte spier met een verdikking in de spier zelf.

Welke spieren moet je onderzoeken bij onbegrepen pijnlijke voeten? Bij voetklachten aan de buitenzijde kunnen de trigger points in de spieren aan de buitenzijde van het onderbeen verantwoordelijk zijn. Je moet denken aan de kuitspieren bij voetklachten aan de binnenzijde. Trigger points in de kuitspier kunnen hielpijn geven en worden vaak voor hielspoor aangezien.

Toon Hermans had ook een oplossing voor deze kwaal: “Nou daar niet meer drukken dan”. Het doel van een cabaretier is natuurlijk niet het effectief behandelen van aandoeningen, en je kan dit advies beter maar niet serieus nemen. Als je denkt dat je de trigger point hebt gevonden dan bestaat de behandeling uit het herkennen en behandelen van eventuele veroorzakende factoren, uit rekoefeningen van de aangedane spier, en een plaatselijke injectie. Op deze manier zijn deze trigger points vaak goed te behandelen.

Maak een afspraak

Heeft u hielpijn? Onze specialisten staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek bij één van onze vestigingen.

Maak een afspraak

Deel deze pagina