Een extra pees in de enkel

Veroorzaker van hielpijn

Een aantal mensen heeft een extra pees in de enkel, deze extra pees hoort vaak bij de buigpezen die naar de tenen gaan of de buigpees die alleen naar de grote teen gaat. Hoe vaak dit precies voorkomt weten we niet zo goed maar er zijn schattingen van 6 %.

Vaak is een extra pees geen probleem, maar het kan een veroorzaker zijn van de hielpijn. Dit komt omdat deze pees dan aanhecht aan de binnenzijde van het hielbeen. Hierdoor kan het onderste spronggewricht niet meer zo goed bewegen. Deze zorgt voor de kantelingen van de enkel. Een ander probleem is dat deze extra pees ook ruimte inneemt. Aan de achterzijde van de enkel is niet zoveel ruimte en een extra pees kan dan gaan drukken op de zenuw die daar loopt.

Hoe kom ik aan een extra pees?

Dat weten we niet zo goed, maar de pees is er altijd al geweest. Niet pas na zoveel jaar ontstaan.

Hoe weet ik of ik dat heb zo’n extra pees?

Het vaststellen van een extra pees kan erg lastig zijn. Een echo kan een extra pees opsporen, maar het is erg moeilijk om het op de echo goed te zien. Waarschijnlijk komt dit doordat de pezen soms bijna tegen elkaar aangeplakt zitten. Een MRI scan van de enkel kan dan erg waardevol zijn. Op een MRI scan is de extra pees vrijwel altijd goed te zien.

Wat is er aan te doen?

Wanneer de hielpijnklachten door de extra pees worden veroorzaakt, is de behandeling het verwijderen van deze extra pees, dit kan door middel van een kijkoperatie techniek. Over het algemeen helpt deze operatie goed. Maar het is wel een operatie met een lange herstelperiode van 3 maanden. Dit komt omdat de enkel lang dik blijft en dan voelt en is de enkel vaak ook stijver. Daarom is een operatie alleen een optie bij veel pijn en lang bestaande klachten waarbij niks anders helpt.

Deel deze pagina