Een ontstoken peesplaat onder de voet

Over een plantaire fasciitis

Een irritatie of ontsteking van de peesplaat aan de onderkant van de voet wordt plantaire fasciitis genoemd. De ontsteking zit bij de aanhechting op het hielbot, waardoor iemand vooral last heeft van een pijnlijke hiel. Deze aandoening is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn en geeft vaak aanzienlijke belemmeringen. Als je een peesplaatontsteking van je voet hebt, heb je dezelfde klachten als bij hielspoor. Je hebt last van pijn onder je hiel en/of onder een voetzool tijdens gewicht-dragende activiteiten zoals stappen en lopen. De pijn neemt toe als je de voet belast en het is vaak het ergst in het begin van de belasting. Indien men even rondwandelt, zal de pijn vaak kortdurend verminderen.

Een peesplaatontsteking van de voet wordt vaak veroorzaakt door overbelasting. Er kunnen scheurtjes ontstaan in het peesblad en die kunnen irritatie of een ontsteking veroorzaken. Peesplaatontsteking komt vaker voor bij mensen die een doorgezakte voet, overgewicht, en/of stijve achillespezen of kuitspieren hebben. Ook een slecht afrolpatroon van de voet kan deze aandoening veroorzaken. Sporters die de voet extra belasten, zoals lopers en mensen die springsporten doen hebben een verhoogd risico.

De behandeling van fasciitis plantaris zal in eerste instantie gericht zijn op het remmen van de ontsteking, vermindering van de voetbelasting, en het herstel van spierkracht en flexibiliteit. De meeste patiënten met deze aandoening reageren op fysiotherapie, ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs), een hielkussen, tapen, en/of rekoefeningen. Gaan de klachten niet weg dan kan schokgolftherapie overwegen. Met ultrasone geluidsgolven wordt geprobeerd de klachten te verhelpen.

Injectie-therapie is ook een mogelijkheid voor de behandeling van een plantaire fasciitis. Bij aanhoudende klachten kan men corticosteroïden plaatselijk toedienen, maar een goede indicatiestelling is noodzakelijk. Recent bleek uit onderzoek dat een behandeling van een zenuw bij de hiel met gepulseerde radiofrequente stroom een veilige en effectieve behandelingsmethode is voor langdurige plantaire fasciitis pijn. Dus bij langdurige hielpijn komen er steeds meer behandelingen bij en hoef je als patiënt nog niet te wanhopen.

Maak een afspraak

Heeft u last van een ontstoken peesplaat onder de voet? Onze hielpijnspecialisten staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek bij één van onze vestigingen.

Maak een afspraak

Deel deze pagina