Een “vergeten” zenuw met langdurige gevolgen

Praktijkvoorbeeld van het Hielpijncentrum

Een zestigjarige man heeft last van een brandende pijn aan de buitenzijde van zijn linker enkel uitstralend naar zijn tenen en naar zijn kuit. Zijn voet voelt anders aan: doof en tintelend. Na een eind lopen krijgt hij meer last en het lijkt dat zijn evenwicht is verminderd. Hij struikelt vaker. Hard lopen lukt niet meer en erna heeft hij veel pijn. Tien jaar geleden heeft hij zijn linker enkel gebroken en moest hij geopereerd worden. Na de operatie heeft hij last van deze klachten gekregen. We hebben hem lichamelijk onderzocht maar vonden geen duidelijke afwijkingen.

De kuitzenuw

Aan de buitenkant van de enkel verloopt een zenuw naar de kleine tenen van de voet: de kuitzenuw. Deze zenuw zendt gevoelssignalen van de buitenzijde van de voet en van de buitenste tenen via het ruggenmerg naar de hersenen. Ter hoogte van de enkel loopt de zenuw dicht onder de huid, waardoor de zenuw gemakkelijk beschadigd kan raken door een ongeval of door een operatie. Mede omdat een beschadiging van de kuitzenuw niet vaak herkend wordt, kan het langdurige belemmerende pijnklachten geven. Kennis van de ligging van de zenuw is noodzakelijk om de juiste diagnose te stellen en om tot een juiste behandeling te komen.

Behandeling van de zenuwbeschadiging

Deze traumatische zenuwbeschadiging kan behandeld worden met mobilisatie door een manueel therapeut. Als dit onvoldoende resultaat geeft, dan kan een behandeling van deze zenuw een goed resultaat geven. Na een pulse-behandeling van de kuitzenuw namen bij deze man zijn klachten af en voelde zijn voet een stuk beter aan. Wel zijn we benieuwd of hij weer kan hardlopen.

Maak een afspraak

Heeft u last van hielpijn? Maak dan een afspraak bij een hielpijnexpert in het Hielpijncentrum. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Deel deze pagina