Ontstoken peesplaat ‘onder de knie’

Eenvoudige tips voor herstel

Spreekwoordelijk als je iets onder de knie krijgt of hebt, dan leer je iets kunnen of kun je iets. Zo kunnen we ook kijken naar hielpijn. Hielpijn zit onder de knie en u moet er mee leren omgaan om pijnloos te kunnen lopen. In dit artikel geven we eenvoudige tips die de therapie tot herstel ondersteunen.

Startpijn

Bij mij in de praktijk komen cliënten met hielpijn en geven aan dat ze vooral 's morgens heftige pijn hebben bij de eerste stappen uit bed. We noemen dit startpijn en de cliënt ervaart een trekkende stijve pijn. In veel gevallen blijkt het om een peesplaatontsteking te gaan. Deze vorm van hielpijn herstelt door rust te nemen en het dragen van therapiezolen bij het staan en lopen.

Slaap en rust uit

Als je rust, ontspannen de spieren en werkt het lichaam aan herstel. Slapen moeten we allemaal en is een dagelijkse toestand waarin lichaam en geest tot rust komen. Onze spieren ontspannen zich en tijdens deze rust herstelt het lichaam zich.

Als je dan s' morgens er direct op gaat staan, zijn de spieren onvoorbereid en maak je het herstelde weefsel van de peesplaat weer kapot. Vooral bij een hardnekkig probleem als peesplaatontsteking zal volledig herstel hierdoor langer uitblijven. Maar u kunt er zelf wat aan doen.

Rekken en erbij blijven

Daarom voordat je je bed uitkomt eerst onbelast rekken met gestrekte knieën. Trek de tenen naar je toe en hou dit minimaal 1 minuut vast. Hierbij rekt de peesplaat en de kuitspieren. Dit beperkt schade doordat je het lichaam voorbereid op belasting. Ook als je 20 min of meer hebt gezeten, is het zinvol deze rekoefeningen te doen.

Rekoefening voor het herstel van een ontstoken peesplaat onder de knie

Rekoefening voor het herstel van een ontstoken peesplaat onder de knie"

Tips

 • Volg de oefeningen op die met het consult bij de behandelaar (podoloog, fysiotherapeut) zijn verstrekt
 • Ontspan en rust  uit tijdens het slapen
  • Het lichaam werkt aan reparatie
  • Doe bovenstaande rekoefening voor het opstaan
 • Sta rustig op uit bed en trek direct  slippers of schoenen met de therapiezolen aan
 • Gebruik de therapiezolen bij elke stap
  • Draag de zolen ook binnenshuis. Denk hierbij aan slippers waar uw zolen inpassen
  • Draag de zolen buitenshuis in goede schoenen

Pak hielpijn aan

Slippers met therapiezoolEr is geen recept of pilletje tegen hielpijn. Wel middelen om het herstel te versnellen. Daarbij speel je zelf de hoofdrol en moet je de discipline opbrengen om aan volledig herstel te werken.

Het kost slechts enkele minuten per dag! En je hebt een goed excuus om iets langer in bed te blijven. Een spoedig herstel.

Deel deze pagina