Grote kans dat u hielklachten heeft!

Bent u boven de 50? Bent u vrouw?

Dan is de kans dat u geen hielklachten hebt extreem klein. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 83% van de vrouwen boven de 50 een hielklacht heeft. Het idee dat dit te wijten is aan het dragen van schoenen met ‘hoge hakken’ is wijdverbreid, maar het effect op lange termijn van het dragen van schoenen met hoge hakken was nooit goed onderzocht. In The Journal of Public Health Medicine stond een interessant onderzoek* over dit onderwerp.

Vele oorzaken van hielklachten

Het is heel moeilijk om hielklachten op latere leeftijd toe te schrijven aan het dragen van hoge hakken. Er zijn vele oorzaken die leiden tot hielklachten. Bijvoorbeeld vrouwen in beroepen waar veel tilwerk voor komt hebben ook vaker hielklachten en die hoeven daarvoor helemaal geen hoge hakken te dragen.

Er is in dit Engelse onderzoek apart gevraagd naar:

  • Welke hakhoogte droeg u naar uw werk (in werkverband, over een periode van 10 jaar of meer).
  • Op welke leeftijd bent u begonnen met dragen van schoenen met hoge hakken. En hoe hoog waren die dan?
  • Maximum hoogte van hakken gedragen tijdens het werk.
  • Opleidingsniveau.
  • Huisvesting
  • Sport
  • Lengte en gewicht

De klachten die het meest voorkomen zijn: eelt en likdoorns (bij 62%), afwijkingen van de grote teen (bij 38%) en slordige teenstanden (bij 37%). Vrouwen met hielklachten op hogere leeftijd vallen vaker en het beïnvloed de kwaliteit van leven. Vrouwen met hielklachten hebben niet alleen functionele beperkingen maar gaan automatisch minder bewegen (wandelen en sporten). En dat kan weer tot andere (gezondheids) problemen leiden. Hulp gericht op het verhelpen van hielproblemen is daarom waarschijnlijk zeer kosteneffectief.

Tot verrassing van de onderzoekers kwam de relatie tussen het dragen van hoge hakken en hielklachten niet naar voren, net zo veel vrouwen die nooit een schoen met een hoge hak hadden gedragen hadden hielklachten. Het lijkt er (in dit onderzoek) meer op dat vrouwen over het algemeen op schoenen lopen die slecht passen of slecht zijn voor de hielen.

Er lijkt een belangrijke taak te liggen bij schoenenwinkels waar je nog goed geholpen wordt. Waar schoenen geadviseerd worden die goed passen. Maar sinds 2012 zijn 1 op de 5 schoenenwinkels al verdwenen, en deze trend is nog niet gestopt en het aantal webshops is de laatste tien jaar verzesvoudigd. Dit lijkt een verontrustende ontwikkeling.

Met deze wetenschap komt er in toenemende mate een taak te liggen bij de voetzorg-verlener. Hoe beter zij in staat zijn voetzorg te leveren en mensen pijnvrij en mobiel te houden hoe beter het is. In Nederland zijn zo’n 9 miljoen mensen van het vrouwelijk geslacht, waarvan er zo’n 3,5 miljoen al boven de 50 jaar zijn. 83% daarvan hebben hielklachten (2,9 miljoen) Alleen voor deze groep hielklachten mag het legertje voetbehandelaars nog wel stevig groeien en er zou een stop moeten komen op de terugloop van de schoenenwinkels met goede schoenen en vakmensen in dienst.

*Jill Dawson, Margaret Thorogood, SallyΓÇÉAnne Marks, Ed Juszczak, Chris Dodd, Grahame Lavis, and Ray Fitzpatrick. The prevalence of foot problems in older women: a cause for concern. Journal of Public Health 24 (2):77-84, 2002.

Voetzorg om mensen pijnvrij en mobiel te houden is waarschijnlijk al heel snel kosteneffectief. Hier ligt een belangrijke taak bij de pedicurebranche.

Deel deze pagina