Heeft u klachten bij de aanhechting van uw achillespees?

Injecties met corticosteroïden bieden wellicht de oplossing!

Een corticosteroïden injectie geven bij klachten van de achillespees was in de 80er en 90er jaren heel gebruikelijk. Langzaam kwam daar verandering in en werd de laatste jaren juist steeds vaker afgeraden om een dergelijke injectie te geven. De reden hiervan was dat steeds duidelijker werd dat een corticosteroïden injectie de pees ook tijdelijk zwakker kon maken. Ook leek het er steeds meer op dat er bij achillespeesklachten helemaal geen sprake was van een ontsteking. En het doel van corticosteroïden was nou juist deze ontsteking te remmen. Toch lijkt het er momenteel weer op dat er weer meer reden is om een dergelijke injectie toe te passen bij mensen met klachten van de achillespees.

Recent Zweeds onderzoek

Een Zweedse studie onderzocht kort geleden waar de pijn bij klachten van de aanhechting van de achillespees vandaan komt. Hiervoor werden bij mensen met klachten hapjes genomen van verschillende plaatsen rondom de aanhechting van de achillespees. Er werden hapjes genomen van twee verschillende slijmbeurzen aan de achterzijde van de hiel, van het peesweefsel van de aanhechting van de achillespees zelf en van het bot waar de achillespees bij de hiel aan bevestig is. Bij de analyse van de hapjes werd onder een microscoop gekeken naar het aantal pijnzenuwtjes dat de verschillende weefsels bevatten om in te schatten waar de meeste pijn bij klachten vandaan zou kunnen komen.

In de pees zelf werden weinig zenuwtjes gevonden. De meeste zenuwtjes werden gevonden in de slijmbeurzen voor en achter de aanhechting van de achillespees.

Pijnsignaal uit de slijmbeurzen

Het lijkt er dus op dat de meeste pijn bij mensen met klachten van de aanhechting van de achillespees komt door een pijnsignaal uit de slijmbeurzen. Vaak zwellen deze op bij verminderde kwaliteit van de aanhechting van de achillespees, maar worden momenteel vaak met rust gelaten en wordt alleen de pees zelf behandeld. Deze Scandinavische studie laat zien dat er voldoende reden is om de slijmbeurzen juist wel tot rust te manen en daarmee pijn te dempen. Daarvoor is een corticosteroïden injectie een goede en gebruikelijke behandeling. Wanneer dit in de slijmbeurs wordt gespoten met behulp van een echo worden pijnklachten geremd en treden eventuele schadelijke effecten van het peesweefsel niet op. Als de klachten verminderen kan de achillespees met oefeningen worden versterkt. Met als reden training weer mogelijk te maken lijkt t of de corticosteroïden injectie weer waarde heeft bij klachten rond de aanhechting van de achillespees. Niet meer als allesoplossende prik zoals in de jaren 80 maar veel meer als onderdeel van het behandelgeheel.

Maak een afspraak

Heeft u klachten bij de aanhechting van uw achillespees? De specialisten van het Hielpijncentrum staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen.

Maak een afspraak

Deel deze pagina