Heeft u last van slijtage van de enkel?

Atrose van het kraakbeen in een gewricht

Gewrichtsslijtage, ook wel artrose genoemd, is een slijtage van het kraakbeen in een gewricht. Kraakbeen is het veerkrachtige weefsel dat de uiteinden van de botten in de gewrichten bekleedt. Als de kwaliteit en de dikte van het kraakbeen afneemt, kunnen de boteinden niet meer soepel bewegen en zijn steeds minder in staat zijn de krachten die op het gewricht komen op te vangen. Vaak treedt er pijn op. Ongeveer de helft van de mensen met gewrichtsslijtage heeft dagelijkse pijn.

Onherstelbare schade

De behandeling van artrose is met name gericht op het bestrijden van de pijn en het leren omgaan met de klachten. Het lichaam kan het kraakbeen niet herstellen zoals het vóór de slijtage was. En een behandeling om het kraakbeen helemaal te herstellen bestaat helaas ook niet.

De pijn die ontstaat bij slijtage van kraakbeen is niet afkomstig van het kraakbeen zelf. Kraakbeen bevat namelijk geen zenuwen die de pijn doorgeven. De pijn komt dan ook vanuit de omliggende vliezen en weefsels. Men denkt dat ontstekingsstoffen in het gewricht de pijnvezels in het gewricht en in de omliggende weefsels prikkelen en zo de pijn bij bewegen veroorzaken. Vaak geeft het ook een overgevoeligheid van het gewricht.

Behandeling van artrose

Uw arts kan in gewrichten met een ontsteking een ontstekingsremmend geneesmiddel (corticosteroïden) injecteren. De werking van een dergelijk injectie houdt een paar weken tot enkele maanden aan. De ontsteking wordt afgeremd, maar de artrose blijft bestaan.

Gepulseerde radiofrequentie behandeling

Recent is er een nieuwe veelbelovende behandeling van gewrichtspijn bijgekomen: gepulseerde radiofrequentie behandeling. Het is een eenvoudige poliklinische ingreep waarbij een speciaal soort stroom of via een naald of via de huid door een gewricht wordt toegediend. Een snel veranderend elektrisch veld van voldoende sterkte kan de pijnvezels beïnvloeden, de pijnvoortgeleiding onderdrukken, en de vorming van ontstekingsstoffen in het gewricht doen verminderen. Vooral bij gewrichtspijn kan deze behandeling een langdurige pijnvermindering en functieverbetering geven. De resultaten lijken veelbelovend en deze behandeling is ook toepasbaar voor de enkel- en voetgewrichten.

Maak een afspraak

Heeft u last van slijtage van de enkel? Onze specialisten helpen u graag! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum.

Maak een afspraak

Deel deze pagina