Het oog van de enkel

Over het sinus tarsi syndroom

Hielpijn kan komen door het sinus tarsi syndroom. Hiermee wordt pijn aan de buitenzijde van de enkel bedoelt (zie foto), de sinus tarsi is de ruimte tussen het sprongbeen en het hielbeen aan de buitenzijde van de enkel. In het Engels wordt dit ook heel mooi ‘the eye of the foot’ genoemd.

Over het sinus tarsi syndroom

Wat het sinus tarsi syndroom precies inhoudt is onbekend, het is vooral een klinische diagnose. Daarmee bedoelen we dat de diagnose op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek wordt gesteld. De pijn zit precies op die plek, maar kan verschillende oorzaken hebben.

Wat zijn de oorzaken van het sinus tarsi syndroom?

Een aantal voorkomende oorzaken van het sinus tarsi syndroom zijn:

  • Ontsteking van weefsel
  • Scheur van een van de diep gelegen enkelbanden
  • Cyste in het hielbeen (holte gevuld met vocht)
  • Los botfragmentje
  • Slijtage

Mogelijk zijn er wel veel meer afwijkingen, maar er is nog relatief weinig over bekend. Vaak is er wel een relatie met een trauma, dit kan een verstapping zijn maar ook een enkelbreuk. Al treden de klachten vaak pas veel later op. Pijn zit aan de buitenzijde van de hiel maar kan soms ook diep in de hiel worden gevoeld.

Hoe herkent het Hielpijncentrum het sinus tarsi syndroom?

Om te beoordelen of dit een rol in de hielklachten speelt, is het verstandig om druk aan de buitenzijkant van de enkel/voet te geven, op de plek dit ook staat aangegeven op de foto. Mocht het bij druk pijnlijk zijn dan kan het zijn dat het sinus tarsi syndroom een rol speelt in de hielklachten.

Over het sinus tarsi syndroom

Wat zijn de behandelingen van het sinus tarsi syndroom?

Mocht dit pijnlijk zijn, dan is een behandeling bij de fysiotherapeut met losmaken van het onderste spronggewricht en met oefeningen om de enkel stabiel te maken een goede optie. Mocht dit niet helpen dan kan een prik met een ontstekingsremmend middel een optie zijn. Vaak helpt dit goed. Natuurlijk hangt het af van de hevigheid van de klachten wat verstandig is om te doen. Een steunzool waarbij de hiel goed stabiel wordt gehouden kan ook een goede pijnverlichting geven.

Een kijkoperatie van de sinus tarsi is technisch mogelijk, daarmee kan je een goede indruk van de sinus tarsi krijgen, het kraakbeen van het onderste spronggewricht kan goed worden beoordeeld. Ontstekingsweefsel, littekenweefsel, gescheurde deel van ligamenten, losse botfragmenten kunnen verwijderd worden. Cystes kunnen opgeboord worden. Een kijkoperatie van de enkel is relatief nieuw en over lange termijn resultaten is nog weinig bekend.

Deel deze pagina