Hielklachten aan de achterzijde van de enkel

Heeft u hielpijn?

Hielpijn betekent voor de één pijn aan de onderzijde van de voet, maar voor de ander pijnklachten aan de achterzijde van de hiel. De hielpijn aan de achterzijde van de hiel zit vaak ter hoogte van de aanhechting van de achillespees. De pijn hiervan kan erg lastig zijn, vooral in de schoen. De meeste schoenen zijn stug aan de achterzijde en duwen tegen de pijnlijke plek aan. Zonder schoenen of met open schoenen aan gaat het dan beter.

Zwelling aan de achterzijde van de hiel

Onderzoek van de klachten

Het is belangrijk om te kijken waar de meeste pijnklachten gelokaliseerd zijn, over het algemeen zal het meest pijnlijke deel ongeveer halverwege het hielbeen zitten. Daarnaast is het goed om te beoordelen of er ook sprake is van een te korte achillespees. Maar er kan ook nog een slijmbeurs ontsteking zijn, soms lijkt het alsof het bot uitsteekt, dit wordt ook wel een Haglundse deformiteit genoemd. Of zijn er verkalkingen ter hoogte van de achillespees aanwezig.

Verder onderzoek

Bij klachten kan een röntgenfoto en of een mri scan helpen, soms is er op de mri vocht in het hielbeen te zien. Een echo kan een slijmbeursontsteking aantonen en verkalkingen in een achillespees.

Verder beleid hangt natuurlijk af van wat er op het aanvullend onderzoek wordt gevonden. Is er vocht/ oedeem te zien in het hielbeen dan zal er gekozen worden voor een rust periode met soms een gips. Komt het voornamelijk door wrijving van de hiel in de schoen kan gekeken worden naar de schoen maar ook een hakje in de schoen kan een oplossing bieden. Bij een slijmbeursontsteking kan gekozen worden voor een injectie met een corticosteroid.

Gelukkig gaan de klachten ook van pijn aan de hiel vaak weer over en over het algemeen is een operatie niet nodig. Een operatie valt te overwegen wanneer de klachten niet overgaan en een botuitsteeksel ter hoogte van de aanhechting van de achillespees aanwezig is.

Deel deze pagina