Pijn in uw voet bij autorijden

Hielpijn is een typische klacht bij langdurig autorijden

Tijdens het autorijden heeft de voet een onnatuurlijke houding op het pedaal. Hierbij rust de hiel van de voet op de grond bij het gasgeven, koppelen en remmen. Terwijl de voorvoet in een flinke “hoek” tegen het gaspedaal aangedrukt wordt. Deze houding verhoogt de druk en spanning die op de hiel wordt uitgeoefend. Dit kan hielpijn veroorzaken.

Driver’s foot

Hielpijn bij autorijden wordt ook wel Driver’s foot genoemd, omdat veel professionele weggebruikers deze klachten ontwikkelen. Met name de rechtervoet deze wordt tijdens het rijden van een auto zwaar, langdurig en eentonig belast in verband met gasgeven. De hielpijn die ontstaat bij autorijden wordt vaak omschreven als een “gekneusd” gevoel.

Blijvende pijn in uw voet na langdurig autorijden

Hielspoor

Als de hielpijn aanhoudt na het autorijden, dan kan er mogelijk schade zijn ontstaan. Hielpijn tijdens en na het autorijden is een veel gehoorde klacht bij plantaire fasciitis ofwel hielspoor. Een ander typisch kenmerk voor plantaire fasciitis is dat de hielpijn heviger en scherper is bij de eerste stappen na een (lange) periode van rust.

Enkelartrose

Tijdens het autorijden kunnen er ook klachten ontstaan in de enkel. Als pijn in de enkel ontstaat kan dit komen door constante buiging van de enkel bij gasgeven. Met name bij enkelartrose kan dit klachten veroorzaken. Een typisch kenmerk is stijfheid in het enkelgewricht.

Tips om uw klachten te verminderen

Het is verstandig om hielpijnklachten serieus te nemen, omdat de klachten kunnen verergeren bij verwaarlozing. Wat kunt u doen om hielpijn bij het autorijden te verminderen?

  • Gebruik de cruise control van uw auto. Zodat u uw voet ontspannen kunt neerzetten en niet in een geforceerde houding hoeft te houden om gas te geven of te schakelen.
  • Kies voor schoenen met goede hieldemping. Denk eens aan sportsneakers. Of vraag uw schoenmaker of hij de hakken van de schoen meer verend kan maken
  • Een registerpodoloog of podotherapeut kan u helpen met geschikte steunzolen om de druk onder de hiel te verminderen. Ook kan de specialist u helpen met stellen van een juiste oorzaak van uw klachten.
  • Een (orthopedisch)schoenmaker kan een extra zachte hielvoering in uw schoen aanbrengen om de druk bij het gasgeven aan de achterkant van de hiel beter te verdelen.
  • In de garage kunt u informeren naar een aanpassing van de gaspedaal, er bestaan gaspedalen waarbij een variabele hoek ingesteld kan worden, met een steun voor de schoen.
  • Sommige fysiotherapeuten hebben zich gespecialiseerd in ergonomie, zij kunnen een op maat gemaakt advies geven over de beste afstelling van stoelhoogte, stoelhoek en afstand tot de pedalen.

Maak een afspraak

Herkent u zich in bovenstaande klachten? De specialisten van het Hielpijncentrum staan altijd voor u klaar. Zij kunnen u dan adviseren over een effectievere manier van behandelen! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum.

Maak een afspraak

Deel deze pagina