Hielpijn bij kinderen

Geïrriteerde groeischijf

Op jonge leeftijd kunnen er ook klachten aan de hiel ontstaan. Bij kinderen zal dit niet het gevolg van een hielspoor zijn, maar eerder het gevolg van een geïrriteerde groeischijf.

Gedurende de groei van kinderen verandert het kraakbeen van het skelet in bot. Vanuit een groeischijf wordt nieuw bot gevormd, waardoor het lichaam groeit. De groeischijf van het hielbeen bevindt zich aan de achterzijde, daar waar de achillespees aanhecht.

Tijdens de groeispurt

Meestal raakt de kwetsbare groeischijf geïrriteerd in een periode van snelle groei (groeispurt). Te veel rennen en springen bij het sporten of spelen kan overbelasting geven. De zwakke groeischijf heeft moeite om de schokken bij het landen op de hiel te incasseren, waardoor deze licht beschadigd wordt. Ook overgewicht kan klachten veroorzaken, doordat het hielbeen niet sterk genoeg is om het lichaamsgewicht te dragen. Net zoals bij volwassenen kunnen ook bij kinderen door een afwijkende voetstand klachten ontstaan. Maar bij kinderen ontstaan er dan klachten doordat de achillespees scheef trekt aan de zwakke groeischijf van het hielbeen.

Klachten aan de groeischijf kunnen alleen maar voor komen als het kind nog in de groei is. Gemiddeld komt het bij jongens voor tussen de 7 en 15 jaar. En bij meisjes tussen de 8 en 13 jaar. Tijdens spelen of sporten ontstaat er pijn aan de achterzijde van het hielbeen. In het begin verdwijnt deze pijn door rust. Echter in ernstige gevallen of verwaarlozing van de klacht zal het kind aanhoudende pijnklachten hebben. Waardoor het niet graag loopt of mank gaat lopen.

Rust, zodat de groeischijf kan herstellen

Als kinderen hielpijn hebben door irritatie aan de groeischijf, dan zal rust de klachten verminderen. De groeischijf moet de mogelijkheid krijgen om zich goed te kunnen herstellen. Het is belangrijk dat de ouders met het kind (en soms ook voor het kind) bepalen hoeveel rust er nodig is. Soms zal het kind een periode minder moeten gaan sporten of misschien zelfs wel helemaal niet. Om het kind pijnvrij te kunnen laten lopen zijn schoenen met een zachte dempende hak geschikt. Een steunzool kan het hielbeen nog meer ontzien van pijnlijke belasting, indien nodig kan er een correctie voor de afwijkende voetstand aangebracht worden.

Deel deze pagina