Hielpijn bij kinderen

Voetje voor voetje minder

De meest voorkomende reden voor hielpijn is klachten van de groeischijf van de hiel, ook wel Sever genoemd. Ouders maken zich vaak zorgen om hun kind, omdat sporten minder goed mogelijk is en er soms ook klachten worden gevoeld in het dagelijks leven. Je kind hinkend door de pijn moeten zien stoppen met een hockeywedstrijd wil je als ouder niet. Laat staan je kind die natuurlijk gewoon lekker mee wil kunnen sporten.

Onderzoek met drie behandelmogelijkheden

Helaas zijn er bijna geen bewezen behandelmogelijkheden voor Sever. Gelukkig verscheen er kort geleden een mooie Amsterdamse studie die bij ongeveer 100 kinderen met hielpijn door Sever het effect van drie vaak gegeven adviezen onderzocht. Dit gebeurde nadat röntgenfoto's andere redenen van hielpijn hadden uitgesloten. De drie behandelopties waren;

  • De belasting aanpassen waarbij pijnlijke activiteiten werden vermeden
  • Een hielverhogend zooltje, met door laten gaan qua belasting
  • Een oefenprogramma voor de kuitspieren waarbij een fysiotherapeut advies gaf en de belasting werd gecontinueerd

Met vragenlijsten ingevuld door de ouders en door het kind werd gekeken of de hielpijn door de weken heen na in totaal 3 maanden behandelen afnam. Naast de vragenlijsten werd met een apparaatje druk uitgeoefend op de hiel en werd door de kinderen op verschillende momenten aangeven hoeveel pijn dit gaf.

Resultaat van het onderzoek

Na 6 en 12 weken werden de kinderen met hun ouders teruggezien in het ziekenhuis. Wat bleek? De meeste kinderen gingen qua klachten vooruit en hadden bij controle minder pijn. Maar ook: alle behandelvormen werkten even goed.

Combineer de drie behandelingen

Wat kunnen we hier nu voor de praktijk van leren? Mijn advies zou bij hielpijn door klachten van Sever zijn: combineer het belasten waarbij pijn wordt vermeden met een hielverhogend zooltje en doe oefeningen voor de kuitspieren. De kans is dan groot dat de hielpijn voetje voor voetje verdwijnt.

Deel deze pagina