Hielpijncentrum ontdekt nieuwe oorzaak hielpijn

“PCI spier” als oorzaak voor hielpijn

Het Hielpijncentrum werkt met ruim veertig verschillende oorzaken voor hielpijn. Daar is afgelopen week een extra oorzaak bij gekomen, namelijk de “PCI spier”.

De ontdekking

Het is al lang bekend dat een extra spier achter in de binnenenkel druk kan uitoefenen op de zenuw die naar het hielbeen loopt. Met een echosysteem is dat in het Hielpijncentrum snel te zien. Maar afgelopen week is er in het Hielpijncentrum voor de tweede keer iemand geweest met een “PCI spier”. PCI is een afkorting voor een vreselijk moeilijk woord: Musculus Peroneocalcaneus Internus. Het is gebleken dat deze spier bij slechts 1% van de mensheid voorkomt. Waarom lopen wij er dan inmiddels al twee keer tegenaan?

Waarom veroorzaakt de PCI spier hielpijn?

De twee gevallen met een PCI spier hadden allebei een weggedrukte zenuw die naar de hiel loopt. Door de ruimte inname van de PCI spier wordt de route van de buigpees van de grote teen verlegt.

Daarmee komt de hielzenuw in het gedrang, die samen met deze spieren in de krappe ‘tarsale tunnel’ ligt. Het Hielpijncentrum trekt veel mensen aan die nergens een goede behandeling hebben gehad. Mensen waarbij de klachten blijven bestaan. We denken dat in die groep dit soort zeldzame gevallen vaker gezien kunnen worden.

Verloop van pijnklachten

Die hielzenuw zorgt er eerst voor dat de hiel een periode wat verdoofd aanvoelt, daarna ontstaan periodes met stekende pijn, ook als de hiel helemaal niet belast wordt! Naarmate die ‘pijnperiodes’ langer duren raakt de kwaliteit van de hielzenuw achterop. Het herstel gaat dan ook steeds langer duren of is uiteindelijk niet meer mogelijk.

De behandeling

De behandeling is simpel. Als eenmaal vast staat dat een extra spier de oorzaak is van druk op de hielzenuw in de tarsale tunnel kan een ervaren chirurg maatregelen nemen. In principe geldt dat voor elke anatomische oorzaak van een tarsaal tunnelsyndroom. Daar kan een orthopedisch chirurg heel vaak succesvol ingrijpen. Steunzolen of nachtspalken of shockwavetherapie hebben hier geen zin. Hier gaat het om de ervaring van de echografist in het hielpijncentrum. Alleen ervaren ogen zien dit soort zeldzame verschijnselen. En dan is de route naar een ervaren orthopedisch specialist binnen het Hielpijncentrum erg kort.

Deel deze pagina