Kan hielpijn door jicht komen?
(deel 2)

Klik hier voor deel 1.

Wat is pseudojicht?

Zowel bij jicht als bij pseudojicht ontstaan er kristallen in of om een gewricht en ook pseudojicht wordt beschouwd als een reumatische aandoening. Bij jicht ontstaan de kristallen door een ophoping van urinezuur, terwijl bij pseudojicht de klachten veroorzaakt worden door afzetting van kalk calciumpyrofosfaatdihydraat (CPPD). Bij beiden ontstaan er vaak pijnklachten door een ontsteking aan gewrichten.

Pseudojicht komt met name voor op oudere leeftijd; in de leeftijdsgroep 65 tot 74 jaar heeft 15% van de ouderen pseudojicht, tussen de 75 en 84 jaar komt dit op 36%, terwijl de ouderen boven de 85 jaar 44% kans hebben op pseudojicht. Niet alle mensen met pseudojicht hebben daar ook klachten van. Echter hebben veel mensen geen klachten door de pseudojicht.

Hielpijnklachten door pseudojicht

Naast gewrichtsontstekingen kan bij pseudojicht het weefsel rondom het gewricht zijn aangedaan, zoals pezen, peesschedes en de omhulsels van spieren en pezen (fascia). Zo kan in de hiel de achillespees en onder de voet de peesplaat aangedaan zijn door pseudojicht. De pijn wordt veroorzaakt door kristalafzetting die een ontsteking veroorzaakt.

Onderzoek op pseudojicht

Echografisch onderzoek wordt o.a. door de EULAR (European League Against Rheumatism) beschouwd als waardevol om de aanwezigheid van jicht te ontdekken of te bevestigen. Het grote voordeel van echografisch onderzoek is dat ook de kwaliteit van de door jicht betrokken structuren beoordeeld kunnen worden, hierdoor kunnen de klachten beter begrepen worden. Daarnaast kan een arts vloeistof uit het aangedane gewricht gezogen worden. Dit wordt onder de microscoop onderzocht op de aanwezigheid van pseudojichtkristallen.

Verschil tussen pseudojicht en hielspoor

Pseudojicht kan ook klachten geven die lijken op hielspoorklachten door peesplaatontsteking. Echter zijn er wel een aantal duidelijke verschillen. Peesplaatontsteking ontwikkelt zich geleidelijk en heeft als typisch kenmerk startpijn. Hierbij geven de eerste stappen bij het opstaan in de ochtend of na rust een scherpe stekende pijn, welke later vermindert tot een doffe pijn.

Terwijl pijn door pseudojicht meestal plotseling ontstaat en vaak op zijn heftigst is in de nacht. In het begin komen de pijnklachten bij pseudojicht in aanvallen en neemt de pijn na een paar dagen af. In een chronisch stadium zal pseudojicht ook een doffe pijn geven net als bij een peesplaatontsteking, maar met het verschil dat er ook klachten in en om gewrichten elders aanwezig zijn.

Pseudojicht en dan?

Er is nog geen medicatie bekent die de aanwezigheid van pseudojicht verminderd. Een behandeling met medicatie kan ingezet worden alleen om de symptomen van pijn en ontsteking te onderdrukken.