Komt mijn hielpijn door fibromyalgie?

Pijn in bindweefsel en spieren

Letterlijk betekent fibromyalgie: pijn (-algie) in bindweefsel (fibro-) en spieren (myo-). Hielpijn is niet een specifieke klacht bij fibromyalgie. Hielpijn is ook niet een van de meest voorkomende klachten van fibromyalgie. Toch zien wij in de dagelijkse praktijk opvallend vaak fibromyalgiepatiënten met hielpijn die om advies van de podoloog vragen. Het is met name de groep vrouwen tussen de 25 en 40 jaar. Is er misschien een relatie tussen fibromyalgie en hielpijn?

Lichamelijke klachten door fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening waarbij men last heeft van chronische pijn. De ernst van de klachten en de locatie kunnen sterk variëren. Als we kijken naar de opsomming van klachten opgesteld door het reumafonds dan kunnen de volgende klachten relatie op het onderste deel van het lichaam.

  • Een zwaar gevoel in armen of benen;
  • Tintelingen in armen of benen;
  • Pijn;
  • Krachtsverlies;
  • Stijfheid;
  • Branderig of verminderd gevoel in de huid.

Echter deze klachten zijn weinig specifiek voor voetklachten en hebben weinig relevantie met ons onderwerp hielpijn. Dus zullen we verder moeten kijken naar de relatie tussen fibromyalgie en hielpijn.

Oorzaak van fibromyalgie

Misschien kunnen we ons antwoord vinden als we kijken naar de oorzaak van fibromyalgie. De exacte oorzaak van fibromyalgie is nog niet bekend. Maar onderzoekers denken dat de oorzaak gelegen kan zijn in een te heftige reactie (overgevoeligheid) op pijnsignalen door een verstoring van de hormoonhuishouding (bijnierschors hormoon). De indruk is dan ook dat de bijnierschors van deze patiënten minder goed werkt. Er is bewijs gevonden dat deze overgevoeligheid het gevolg kan zijn van het niet goed functioneren van het bindweefsel wat zich tussen spieren bevindt. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de slechtere conditie en de klachten bij fibromyalgie.

Relatie fibromyalgie met hielpijn

Het bindweefsel rondom spieren wordt ook wel fascia genoemd. Kijk, nu komen we dichter bij ons onderwerp hielpijn. Want de peesplaat onder de voet wordt in medische termen fascia plantaris genoemd. G. L. Liptan schrijft in zijn onderzoek dat het niet goed functioneren van het bindweefsel komt door een verslechterde herstelreactie. Bij fibromyalgie levert het aangedane bindweefsel van de peesplaat de zelfde klachten op als bij ‘fasciitis plantaris’ ofwel peesplaatontsteking onder de hiel.

Hierbij is het natuurlijke vermogen van het weefsel om zich aan te passen op mechanische belasting verstoord. De overbelasting kan leiden tot een ongeorganiseerd vezelverloop en verdikking van de fascie. Wat pijn kan veroorzaken. Wij zien dat met name mensen met een ‘bolronde’ verdikking van de peesplaat onder de hiel pijn hebben, eigenlijk kan je zeggen hoe boller de pees staat hoe meer pijn de patiënt heeft.

Hielpijn kan komen door fibromyalgie!

Een studie uitgevoerd door C.K. Harvey concludeert dat de combinatie fibromyalgie en voetklachten veel meer voor komt dan men eerder dacht. Ongeveer 10% van de hielpijnpatiënten zou ook fibromyalgie hebben. De conclusie van deze studie benadrukt dat juist wanneer er pijn is aan de onderzijde van de hiel of in het verloop van de voetboog men moet overwegen of er relatie bestaat met fibromyalgie. Maar let op! G. L. Liptan spreekt dat bij fibromyalgie er sprake is van een “bodywide fasciitis” in plaats van een lokale fasciitis. Als er alleen maar sprake is van hielpijn, dan is er natuurlijk niet direct sprake van fibromyalgie.

Bronnen:

  • Harvey CK. Fibromyalgia. Part II. Prevalence in the podiatric patient population. J Am Podiatr Med Assoc. 1993 Jul;83(7):416-7
  • Liptan GL. Fascia: A missing link in our understanding of the pathology of fibromyalgia. 2010 Jan;14(1):3-12. doi: 10.1016/j.jbmt.2009.08.003

Deel deze pagina