Lasertherapie voor hielspoor

May the Force be with you

Bij het denken aan lasers komt bij mij al snel de futuristische film ‘Star Wars’ naar boven. Een enorm leger van Stormtroopers strijdt met de Jedi’s, terwijl de Death Star wordt aangevallen. Hierbij wordt in de grote veldslagen flink met laserstralen geschoten door geweren en luchtschepen en klinken onophoudelijk de daaropvolgende explosies. ‘Star Wars’ lijkt wel een grote reclamefolder voor de laserindustrie. Je krijgt er nog net niet eentje meegeleverd bij het bestellen van de film of de gamevariant.

En dat was misschien wel handig geweest. Tenminste, als je klachten hebt van de peesplaat onder je voet. Want naast de associatie met keiharde oorlogvoering heeft laser ook een zachte, warme, zorgzame kant.

Lasertherapie voor hielspoor: may the Force be with you

Lasertherapie hielspoor

Afgelopen maand verscheen er in het medische vakblad Medicine een literatuuroverzicht over het effect van laser op peesplaatklachten, ook wel bekend onder de naam hielspoor. In het overzicht werden 6 studies op een rij gezet, die lasertherapie vergeleken met danwel een neplaser danwel een andere vorm van behandeling, zoals shockwave, massage of ultrageluid. Uiteindelijk kon de conclusie worden getrokken, dat lasertherapie het meest leidde tot minder pijnklachten in de voet. Heerlijk, zo’n laser.

Pionier Zhores Alfjorow

Vanuit de ‘Star Wars’ films weten we al, dat het gebruik van lasers in de toekomst is veiliggesteld. We hoeven ons dus niet al te bezorgd te maken dat het recente overlijden van een van de laserpioniers uit de voormalige Sovjetunie, Zhores Alfjorow, roet in het lasergebruik gaat strooien. Ook nu al is bij hielspoorklachten lasertherapie in te zetten, al bestaan er nog vraagtekens over welk soort type laser te gebruiken, hoe vaak en hoe intensief te behandelen. Het zal zaak zijn voor de toekomst deze vragen te beantwoorden om nog effectiever te kunnen behandelen. Ondertussen kan ik alleen maar doen wat master Yoda in de ‘Star Wars’ films al jaren propageert: “Always pass on what you have learnt”. En voor degenen met hielspoor: “May the Force be with you”.

Maak een afspraak

Heeft u last van hielpijn? Onze specialisten staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek bij één van onze vestigingen.

Maak een afspraak

Deel deze pagina