Lopen met hielpijn

Een dagelijks probleem

Pijnlijke voeten zijn een dagelijks probleem. Zeker als je er last van hebt. Elke stap is pijnlijk en bij elke stap word je eraan herinnerd dat die stap pijnlijk is. En mocht dat niet genoeg zijn, dan is er tegenwoordig ook nog de app op de telefoon, die je er vaak hinderlijk op attendeert dat je nog niet genoeg stappen hebt gezet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de patiënten die bij mij op de poli komen vaak als klacht hebben dat ze niet meer een stukje kunnen lopen en dat dit veel impact heeft in het dagelijkse leven. Meer en meer wordt lopen een moeten en elke stap is een bewuste stap.

Omdat we als mensen nou eenmaal erg goed kunnen lopen, lopen we veel en graag. En zo ontstaan grote loopevenementen. De Nijmeegse vierdaagse bestaat al sinds 1909 en meer dan 40.000 mensen lopen uren achtereen. Lopen is vooral ook erg gezond, het geeft een betere levensverwachting, en verminderd bijvoorbeeld de kans op hart en vaat ziekten, suikerziekte, hoge bloeddruk. Studies hebben aangetoond dat lopen ook goed voor de geest is. Het verbeterd het concentratie vermogen, het geheugen en mogelijkheid tot leren.

Een wandeling van een half uur gedurende 5 dagen in de week is dan ook absoluut een aanrader. Helaas is dat lastig met hielpijn klachten. Het is dan ook niet vreemd dat patiënten met een pijnlijke hiel bij aanhoudende klachten er soms alles voor over hebben om weer beter te worden. Zelfs tot een operatie aan toe! Gelukkig is een ingreep bij langdurige klachten in een bepaalde patiënten groep een optie. Dit zijn vaak al de patiënten die veel minder dan 10 minuten achtereen lopen. En meer en meer voor een fiets of auto kiezen bij het overbruggen van een afstand. Maar wanneer de patiënten na een lange revalidatie periode toch weer een half uur kunnen lopen. Dan is er veel gewonnen, meer dan de wandeling alleen!

Deel deze pagina