Medische hypnose bij chronische pijn

Altijd maar pijn dan?

Pijn is een van de meest vervelende en slopende sensaties die we als mens kunnen ervaren. Voor veel mensen is pijn een dagelijkse realiteit (chronisch) en kan het een aanzienlijke invloed hebben op hun kwaliteit van leven. Het verminderen van pijn of het verminderen van de pijnbeleving kan echter het verschil maken tussen een comfortabel leven en een leven dat wordt beperkt door pijn en beperkingen. Traditionele pijnbestrijdingsmethoden zoals medicatie en podotherapie zijn niet altijd effectief en medicatie tegen pijn kan bovendien vervelende bijwerkingen hebben.

Medische hypnose of hypnotherapie

Gelukkig is er een oplossing die steeds meer erkenning krijgt als een krachtige en veilige manier om pijn te verminderen: medische hypnose of hypnotherapie. In dit blogartikel gaan we dieper in op deze fascinerende techniek en laten we zien hoe medische hypnose kan helpen bij de bestrijding van chronische pijn. Lees verder en ontdek hoe deze revolutionaire methode pijn vermindert, angst vermindert en de kwaliteit van leven kan verbeteren.

Wat is medische hypnose?

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat medische hypnosetherapie effectief is bij het verminderen van pijn bij een verscheidenheid aan medische aandoeningen. Een van de belangrijkste voordelen van deze therapie is dat het geen bijwerkingen heeft, in tegenstelling tot veel van de conventionele pijnstillers die worden voorgeschreven.

Effectieve manier van pijnvermindering

Medische hypnose is een zeer effectieve manier om pijn en andere symptomen te behandelen, zonder het gebruik van medicijnen. Bij medische hypnose wordt de patiënt in een diepe trance gebracht, waardoor de geest en het lichaam samenwerken om de pijn te verminderen. Hypnose is een staat van diepe ontspanning waarbij iemand zich bewust is van zijn omgeving en in staat is om te reageren op suggesties. Bij medische hypnose worden specifieke suggesties gegeven om pijnsignalen te blokkeren en de gevoeligheid van het zenuwstelsel te verminderen. Dit kan helpen om de angst en stress te verminderen die vaak gepaard gaan met pijn en kan ook bijdragen aan een betere slaap en algemeen welzijn.

Focus verleggen

Medische hypnose therapie is een vorm van therapie waarbij iemand in een hypnotische trance wordt gebracht, een diepe staat van ontspanning en concentratie. Tijdens deze trance wordt de persoon begeleid in het visualiseren van positieve en rustgevende beelden, terwijl ze zich tegelijkertijd richten op hun pijnsymptomen.

Door zich te concentreren op deze positieve beelden en hun emoties daarbij, kunnen patiënten hun focus verleggen van de pijnlijke sensaties in hun lichaam naar die meer rustgevende en plezierige beelden. Door zich op deze manier te concentreren, kan de pijnbeleving worden onderdrukt. Bovendien kan hypnose de afgifte van natuurlijke pijnstillende stoffen in het lichaam bevorderen, waardoor het mogelijk is om de pijn te verminderen of zelfs te elimineren zonder het gebruik van medicatie.

Wanneer kan medische hypnose worden ingezet?

Medische hypnose wordt vaak gebruikt als onderdeel van een breder pijnbestrijdingsprogramma, waarbij het kan worden gecombineerd met andere therapieën zoals podotherapie, fysiotherapie en medicijnen via een arts. Medische hypnose kan worden ingezet bij chronische pijn die veroorzaakt wordt door een breed scala aan aandoeningen, zoals fibromyalgie, hielpijn, enkelpijn, artrose en meer.

Wat zijn de voordelen van medische hypnose?

Medische hypnose kan helpen bij het verminderen van de angst en stress die vaak gepaard gaan met chronische pijn, waardoor pijnpatiënten een betere kwaliteit van leven kunnen ervaren. Het kan ook helpen bij het verhogen van het zelfbewustzijn en het verbeteren van de slaapkwaliteit van patiënten. Bovendien kan medische hypnose patiënten helpen om hun pijn beter te beheersen, zelfs zonder medicatie.

Wat zijn de risico's van medische hypnose?

In het algemeen is medische hypnose een veilige therapie, hoewel het niet geschikt is voor iedereen. Bij patiënten met bepaalde psychische stoornissen of aandoeningen wordt medische hypnose over het algemeen niet aanbevolen, evenals zwangere vrouwen en patiënten met bepaalde fysieke aandoeningen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat medische hypnose wordt uitgevoerd door een getrainde professional met ervaring in het behandelen van pijnpatiënten.

Hoe werkt medische hypnose therapie?

Hypnotiseur

Tijdens een sessie van medische hypnose therapie zal een getrainde hypnotiseur de patiënt in een toestand van diepe ontspanning brengen en worden de emoties en gedachten van de patiënt beïnvloed om de pijn te verminderen, zonder gebruik te maken van medicatie.

Hypnose als therapie

Medische hypnose is een therapie die een diepe trancestaat gebruikt om pijn te verminderen of te elimineren. Tijdens de hypnose-sessie wordt de patiënt begeleid om zich te concentreren op positieve beelden, herinneringen, sensaties of gedachten, zodat de pijn naar de achtergrond verplaatst wordt en minder prominent aanwezig is. Een van de redenen dat medische hypnose werkt bij het verminderen van pijn is dat het de manier verandert waarop de hersenen pijnsignalen verwerken. Het kan de afgifte van bepaalde chemische stoffen verlagen die bijdragen aan het ontstaan van pijnklachten en het kan de reactie van het zenuwstelsel op stress verminderen.

Daarnaast kan medische hypnose zich ook richten op bij het verminderen van angst en spanning. Dit geeft het lichaam de kans om zich te ontspannen en te herstellen, wat op zijn beurt kan leiden tot een vermindering van de pijn.

Kortom, medische hypnose kan op verschillende manieren bijdragen aan het verminderen van pijn. Door het veranderen van de manier waarop de hersenen pijnsignalen verwerken en door het verminderen van spanning in het lichaam, kan medische hypnose een grote hulp zijn bij de behandeling van chronische pijn.

Wie is bevoegd om medische hypnosetherapie toe te passen?

Enkel artsen of psychologen met een degelijke opleiding met als specialisatie medische hypnose zijn bevoegd om je te helpen met een medische hypnose. De therapeut moet bij voorkeur zijn aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBVH).

Hoelang duurt een medische hypnose therapie?

De duur van de therapie varieert van enkele sessies tot een intensief proces waarbij je langere tijd in therapie bent. Dit hangt af van het probleem waar u aan wilt werken, en hoe ingewikkeld het probleem is. Eén sessie duurt gemiddeld 1 à 1½ uur. Informeer hierover bij de therapeut van uw keuze. In het register van de NBvH kunt u een therapeut vinden bij u in de buurt.

Conclusie

Medische hypnose therapie is een behandelmethode die steeds vaker wordt toegepast bij patiënten die lijden aan pijnklachten. Het is een veilige en effectieve manier om pijnklachten te verminderen en om de pijnbeleving te onderdrukken. Dus, als je lijdt aan chronische pijn, kan medische hypnose zeker een optie zijn die het overwegen waard is. Raadpleeg voor meer informatie en advies over medische hypnose altijd eerst een erkende hypnotherapeut of zorgverlener.

Meer informatie over hypnose

Wilt u meer weten over medische hypnose? Op de website van de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten worden alle aspecten van deze therapie uitgelicht. Klik op de onderstaande knop!

Meer informatie

Bronnen

In een studie uit 2016 van Elkins et al. in het Journal of Pain Management, werd aangetoond dat medische hypnose een effectieve behandeling was voor chronische pijn bij patiënten met diabetische voetulcera. De patiënten in de hypnosegroep ervoeren significant minder pijn en hadden een snellere genezingstijd dan de controlegroep.

Een tweede onderzoek uit 2017 van Elkins et al. onderzocht of hypnose effectief was bij personen met complex regionaal pijnsyndroom (CRPS), wat vaak gepaard gaat met chronische pijn. De patiënten die hypnose kregen, rapporteerden significant minder pijn, minder angsten depressie en een verbeterde kwaliteit van leven in vergelijking met de controlegroep.

Een ander onderzoek gepubliceerd in de Journal of Pain vond dat medische hypnose de pijn en de angst verbeterde bij patiënten met fibromyalgie, een aandoening die wordt gekenmerkt door chronische, wijdverspreide pijn. De studie toonde ook aan dat de effecten van hypnose aanhielden tot 2 jaar na de behandeling.

Een vierde studie gepubliceerd in de Scandinavian Journal of Pain toonde aan dat medische hypnose de pijn verminderde bij patiënten met chronische lage rugpijn. De onderzoekers ontdekten ook dat hypnose de angst en depressie verminderde en de levenskwaliteit verbeterde.

Een andere studie uit 2015 van Adachi et al. in het Journal of Pain Research toonde aan dat medische hypnose effectief was voor de behandeling van chronische pijn bij patiënten met artritis in de knie. De deelnemers die de hypnosetherapie kregen, meldden een significant lagere mate van pijn, angst en depressie vergeleken met de controlegroep.

Een studie uit 2019, gepubliceerd in de European Journal of Pain, toonde aan dat medische hypnose significant effectiever was dan ontspanningstherapie voor het verminderen van pijn bij patiënten met chronische lage rugpijn.

In een onderzoek uit 2017, gepubliceerd in de Journal of Pain Research, werd medische hypnose gebruikt bij patiënten met chronische neuropathische pijn. De studie toonde aan dat de patiënten die medische hypnose ontvingen significant minder pijn ervoeren dan de controlegroep.

Literatuurlijst

1. Jensen MP, Barber J, Hanley MA, Engel JM, Romano JM, Cardenas DD, et al. Long-term outcome of hypnotic-analgesia treatment for chronic pain in persons with disabilities. Intl Journal of Clinical and Experimental Hypnosis. 2008;56(2):156-69.
2. Montgomery GH, David D, Kangas M, Green S, Sucala M, Bovbjerg DH, et al. Randomized controlled trial of a cognitive-behavioral therapy plus hypnosis intervention to control fatigue in patients undergoing radiotherapy for breast cancer. Journal of clinical oncology. 2014;32(6):557.

Deel deze pagina