Meersporenaanpak bij hielpijn

Samenwerken met gespecialiseerde zorgverleners

Hielpijn blijkt voor veel mensen een moeilijk op te lossen probleem. Men is het spoor bijster. Vaak komt dit doordat cliënten met hielpijn de een na de andere zorgverlener aflopen, die ieder voor zich het probleem aanpakken, maar niet kunnen oplossen. Door meer sporen te volgen wordt een beter resultaat gehaald. Uit positieve resultaten bij onze cliënten, kunnen we vaststellen dat de meersporenaanpak bij het Hielpijncentrum een goede oplossing biedt.

Ten einde raad

Bij het Hielpijncentrum komen vaak cliënten die ten einde raad zijn. Deze cliënten raken soms in een sociaal isolement doordat bijvoorbeeld sporten niet meer gaat, ze in gewicht aankomen, geprikkeld en zelfs depressief raken. Men brengt een tas met zolen mee, diverse schoenen en een lijst met zorgverleners waar ze geweest zijn. Maar bij nader onderzoek constateren we dat diagnoses niet goed gesteld zijn, dat er niet voldoende gezocht is naar de werkelijke oorzaak en dat er vergeten wordt voorlichting te geven. In sommige gevallen spreken de verschillende discipline zorgverleners elkaar zelfs tegen en geven bijvoorbeeld aan dat zooltjes niet goed zijn, of een voorgeschreven oefening niet nodig is. Dit geeft onduidelijkheid en wanhoop.

Meersporenaanpak

Wij doen het anders. Bij het Hielpijncentrum hebben we de beschikking over ervaren, echo-graferende registerpodologen (hielpijnexperts) die zijn gespecialiseerd in de complexe anatomie van de hiel. En we werken samen in een meersporenaanpak via een netwerk van gespecialiseerde zorgverleners met bijzondere interesse in de hiel. Denk hierbij aan podologie, fysiotherapie, orthopedisch schoenmaker, sportarts, pijnpoli, orthopedische chirurg, medische pedicure, maar ook de huisarts.

We zoeken dus samenwerking met verschillende zorgverleners, maar geven ook een hoofdrol aan de cliënt. De cliënt heeft immers de dagelijkse leiding over de zorg rondom de eigen voeten, zoals de aanbevolen schoenen dragen, draaginstructies zolen opvolgen, oefeningen uitvoeren, belastings-instructies opvolgen etc.

Uitgangspunten meersporenaanpak:

 • Gericht op verminderen of geheel verdwijnen van de hielpijn en herhaling voorkomen.
 • We starten met een intake en onderzoek door een hielpijnexpert.
 • We geven aandacht aan alle sporen die een oorzaak kunnen hebben.
  • Wat is de voorgeschiedenis, wat is er al ondernomen?
  • Zijn er soms twee problemen, waarvan er een niet eerder is herkend?
  • Hoe belast de cliënt de voeten (dagelijks gebruik, sport, werk)?
  • Wanneer treedt de pijn op, waar zit de pijn en wat wordt er dan gevoeld?
 • We kijken met een echo-systeem in de voeten, om de werkelijke oorzaak te vinden.
 • Uitzetten van een plan waar mogelijk meerdere zorgverleners bij betrokken zijn, die deel uitmaken van het netwerk van het Hielpijncentrum.
 • Geven van specifieke adviezen en/of voorschrijven van bepaalde producten, zoals therapie-zolen, schoenen, nachtspalk, en dergelijke.
 • Geven van algemene adviezen over geconstateerde problemen, direct op te pakken oefeningen, gebruik van schoenen, rust, en dergelijke.
 • De cliënt blijft onder controle bij het Hielpijncentrum en informatie over oorzaak en terugkoppeling van resultaten wordt onderling uitgewisseld met de zorgverleners.
  • Het belang van de cliënt met hielpijn is bepalend voor de samenwerkende zorgverlenersaanpak.

Het doel van deze aanpak is zo effectief mogelijk de cliënt afhelpen van zijn/haar hielpijn via uitgebreid onderzoek en het opstellen van een behandelplan met meersporenaanpak.

Hielpijn en bent u het spoor bijster?

Maak een afspraak bij het Hielpijncentrum en wij zetten u weer op het juiste spoor. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum!

Maak een afspraak

Deel deze pagina