Met een nachtspalk je hielpijn verhelpen

Verhelpen van pijn onder en achter de hiel

Bij pijn onder en achter de hiel waarbij de pees verdikt is, kan een nachtspalk (vaak in combinatie met therapiezolen) een belangrijke rol spelen. Onder de hiel hecht de fascia plantaris aan: de bindweefselband/peesplaat die onder de voetzool doorloopt tot aan de tenen. Fasciitis plantaris is een ontsteking van de fascie aan de onderkant van de voetzool.

Fasciitis plantaris is een veel voorkomende hielpijn en wordt meestal veroorzaakt door microscopisch kleine scheurtjes in de peesplaat. U merkt het door pijn onder uw hielbeen en/of onder uw voetzool tijdens gewicht dragende activiteiten zoals lopen en staan. Fasciitis plantaris wordt meestal veroorzaakt door een te grote trekkracht aan de aanhechting van de peesplaat onder de voet.

Verminderen van klachten door een nachtspalk

Verminderen van klachten aan de peesplaat

Als de voet niet belast wordt, is de peesplaat ontspannen. Tijdens de slaap ‘plakken’ de microscopische scheurtjes weer aan elkaar (natuurlijke genezing) maarwanneer u gaat belasten, bijvoorbeeld staan of lopen, komt er spanning en trekkracht op de peesplaat en scheuren de vers gerepareerde vezels weer.

De nachtspalk houdt de peesplaat gedurende de nacht op spanning/lengte zodat er geen verkorting van de peesplaat kan optreden. Dit kan onder andere de startpijn die ’s ochtends optreedt verminderen en omdat de vezels van de peesplaat op spanning dicht op elkaar liggen kan het lichaam de kapotte vezeltjes beter ‘aan elkaar plakken’.

Voorbeeld  van nachtspalk

Voorbeeld van nachtspalk (Thuasne NOX). Dit is een geprefabriceerde nachtorthese voor de niet-operatieve behandeling.

Verminderen van klachten aan de achillespees

Een ontsteking in de achillespees veroorzaakt gelijke pijnklachten, alleen dan aan de achterkant van de hiel. Deze pijnklachten kunnen in de loop van de tijd toenemen. De ontsteking zit in de aanhechting van de pees op de hiel, de pees met het omringende weefsel, of in de slijmbeurs aan de voor of achterzijde van de pees. Meestal wordt de ontsteking veroorzaakt door een chronisch, herhalende belasting. Bijvoorbeeld door lopen met een voet die een beetje te ver naar binnen zakt of bij hardlopen. Bij achillespeesklachten is het vaak nog belangrijker een goed ontworpen steunzool te gebruiken in combinatie met een nachtspalk dan bij pijn onder de hiel.

De nachtspalk houdt de achillespees gedurende de nacht op spanning. Zo wordt verkorting van de achillespees voorkomen. Dit kan onder andere de startpijn die ‘s ochtends optreedt verminderen.

Het gebruik van de nachtspalk

De spalk wordt gedurende de nachtrust gedragen. De nachtspalk kan zonder kous eronder gedragen worden. Het is wennen om met de nachtspalk te slapen. Als uw klachten verminderen, dit kan een paar weken duren, kunt u starten met het iets verder op spanning brengen middels de klittenbanden. Deze trekken de voet iets omhoog, waardoor er meer trek op de pees komt te staan. Het is verstandig dit rustig op te bouwen. De nachtspalk is niet gemaakt om op te lopen.

Er zijn zowel gips nachtspalken “op maat “als confectie nachtspalken. In het Hielpijncentrum krijgt u advies op maat. Steeds zal gekeken worden naar de beste oplossingscombinaties die kunnen voor ieder geval verschillen. Laat u gerust adviseren, maak hiervoor een afspraak bij een vestiging bij u in de buurt.

Neem contact op

Deel deze pagina