Ontstoken peesplaat onder de voet

Wat is een ontstoken peesplaat onder de voet?

De officiële naam voor een ontstoken peesplaat onder de voet is fasciitis plantaris. Onder de voet loopt een sterke peesplaat, de fascia plantaris, van het hielbeen naar de voorvoet. De peesplaat ondersteunt de voet en vangt de schokken van het lopen op. Soms komt er een te grote spanning op de peesplaat en dan kunnen er scheurtjes of beschadigingen van de peesplaat ontstaan.

Hoe ontstaat een ontstoken peesplaat onder de voet?

Meestal ontstaat de ontsteking van de peesplaat door overbelasting. Mensen met overgewicht, een lopend of staand beroep, een verkorte achillespees of verkorte kuitspieren hebben eerder last van een ontstoken peesplaat. Het komt ook voor bij mensen die beginnen met hardlopen of een andere activiteit waarbij de voet belast wordt.

Welke klachten geeft een ontstoken peesplaat onder de voet?

De meest voorkomende klachten bij een ontstoken peesplaat zijn:

  • Pijn aan de onderzijde van de hiel;
  • Pijn bij de eerste paar stappen uit bed in de ochtend en startpijn na een tijd rust;
  • Meer pijn na een lichamelijke activiteit.

De ontsteking kan op verschillende plekken in de peesplaat zitten. Ofwel in het midden van de peesplaat, net voor de aanhechting aan het hielbeen, of bij de aanhechting van de peesplaat:

Ontstoken peesplaat onder de voet

Ontstoken peesplaat onder de voet

Ontstoken peesplaat onder de voet

Hoe kan de registerpodoloog de klacht herkennen?

De diagnose wordt gesteld op basis van uw verhaal en het lichamelijk onderzoek. Door middel van palpatie (drukken op de voet) kan de locatie van de pijn worden vastgesteld.

In het Hielpijncentrum zal de registerpodoloog tevens een echo maken met een echo apparaat. Met een echo van de peesplaat kan worden gezien of deze dikker is dan normaal en of er eventueel andere afwijkingen zijn die de oorzaak van de pijn zouden kunnen zijn.

Welke behandelingen zijn er voor deze klacht?

Meestal wordt gestart met rek en strekoefeningen van de kuitspieren in combinatie met therapiezolen en eventueel nog ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen (i.o. met een arts). Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden, de meest gekozen oplossingen zijn:

  • Rust;
  • Nachtspalk;
  • Schoenadvies;
  • Shockwave therapie (ESWT).

Waarom zou ik rekoefeningen moeten doen bij deze klacht?

Stretchen van de kuitspieren is de meest effectieve manier om van de klachten af te komen. De rekoefeningen, ook wel excentrische oefeningen genoemd zijn erg belangrijk voor het herstel. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat bij personen die rekoefeningen deden de pijn sneller verbeterde dan bij personen die dit niet deden. Uw registerpodoloog kan u instrueren hoe u deze oefeningen uit moet voeren.

Deel deze pagina