Op je tenen lopen kan onverstandig zijn!

Het neuroom van Morton

Een oorzaak van een pijnlijke voorvoet is het Morton’s neuroom. Een neuroom is een verdikking van een zenuw en in dit geval is het de zenuw tussen de beenderen van de voorvoet. Zenuwen kunnen verdikken als de lokale bloeddoorstroming vermindert en als de zenuw ter plaatse wordt samengedrukt door pezen of botten. Schoeisel, vooral hoge hakken, en een doorgezakte voorvoet worden genoemd als oorzaken van deze aandoening. Bij het ouder worden kan de voetboog doorzakken, maar overbelasting, overgewicht, slappe spieren of reuma spelen ook een rol.

Welke klachten geeft het neuroom van Morton?

Het Morton’s neuroom geeft zenuwpijn: een diepe, onplezierige, intense, en scherpe pijn. De pijn kan ernstig zijn en treedt met name op bij het lopen en staan. Bij een derde van de patiënten is de pijn constant aanwezig en dus ook tijdens rust. Vaak is er een overgevoeligheid van de voet en een tintelend gevoel. Ongeveer de helft van de patiënten heeft een verminderd gevoel aan de tenen.

Net als bij de meeste voetafwijkingen kan deze aandoening aanleiding zijn voor klachten aan de knie, heup en rug. Op den duur kunnen pijnlijke voeten onze lichaamshouding veranderen. Het bekken kantelt naar voren en dit geeft extra spanning op spieren en pezen die de kans op rugklachten vergroten.

Hoe wordt het neuroom van Morton herkend?

De aanwezigheid van een Morton’s neuroom kan aangetoond worden door een ECHO- of MRI-onderzoek van de voet. Ook kan men QST (=Quantitative Sensory Testing) -onderzoek uitvoeren waarbij een overgevoeligheid of een verminderd gevoel kan wijzen op een zenuwaandoening ter plaatse.

Welke behandelingen zijn er voor het neuroom van Morton?

De behandeling van deze aandoening bestaat uit het gebruik van goed schoeisel en eventueel steunzolen, pijnstillers, injectie-therapie, en operatie. Goed schoeisel kan helpen en steunzolen kunnen voorgeschreven worden om de belasting van de voorvoet te verminderen. Een injectie bij de zenuw met een corticosteroïd, warmte, pulserende stroom, of een scleroserend middel zoals capsaïcine kan een effectieve behandeling zijn voor patiënten met een pijnlijk intermetatarsaal neuroom. Als dit geen langdurige resultaat geeft, kan men het verwijderen van de zenuw en het neuroom overwegen. Als men zeker weet dat het Morton’s neuroom de oorzaak van de pijn is, kan deze operatie een goed langdurig resultaat geven.

Deel deze pagina