Op vakantie?

Vergeet uw voeten niet in te pakken!

Stelt u zich eens voor, u heeft net uw degelijke schoenen ingeruild voor een paar luchtige slippers en gaat heerlijk vakantie vieren. Wandelen in het rulle zand, flaneren op de boulevard en een lekker potje Beach-volleybal. Maar dan ineens is daar een snerpende pijn in de voet of hiel en de pret is voorbij.

Hebben voeten ook vakantie?

Zodra de zon schijnt wil men lossere kleding aan. Dit geldt ook voor schoeisel. Weg met die degelijke schoenen en gauw slippertjes of slappe schoenen aan. Geheel te begrijpen, maar wist u dat dit kan leiden tot problemen in- of na de vakantie?

Veel mensen ontwikkelen en krijgen hielklachten in de zomerperiode. Dit komt doordat de meeste hielklachten ontstaan door overbelasting van de voeten ten gevolge van activiteiten die men nooit of langere tijd niet gedaan heeft. Men wil te snel en te veel doen en veelal met minder ondersteunende- of geen schoenen. Je kunt eigenlijk zeggen dat men meer van de voeten vraagt tijdens de vakantie dan in de koudere periode. Dit kunt u vergelijken met een wandelaar die zonder training de 4-daagse gaat lopen.

Voorkomen is beter dan genezen

Vooral personen boven de 40 kunnen het best het hele jaar door lopen en sportactiviteiten doen met goede schoenen en indien nodig, zolen afgestemd op uw probleem. De spieren zijn boven de 40 immers strammer en hebben een langere opwarmtijd nodig. Hielpijn komt vanaf deze leeftijdsgroep vaker voor.

Maar over het algemeen geldt voor iedereen dat men het best ook in de zomerperiode goede schoenen draagt. Zoek dus goede open schoenen zoals slippers of sandalen met een gevormd voetbed, die uw voeten toch lucht geven en ondersteunen. En als u zolen heeft kies dan open schoenen waar de zolen in passen. In de betere schoenenwinkel vindt u een ruim assortiment aan verantwoorde open schoenen.

Kan ik dan helemaal niet zonder mijn schoenen en zolen?

Sommige mensen inderdaad niet, maar voor de meeste mensen geldt dat je best wel eens met platte of slappe schoenen kunt lopen, maar overdrijf het niet. Draag slippers zo nu en dan, maar niet de hele vakantie, want dat is vragen om (hiel)problemen.

En als het toch fout gaat kan in het Hielpijncentrum worden uitgezocht wat er precies aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden.

Deel deze pagina