Op zoek naar de oorzaak van hielpijn

Elke oorzaak kent zijn eigen behandeloptimum

Googelen naar “hielpijn” geeft 129.000 resultaten in 0,56 seconden. Websites als Hielpijncentrum Gelderland, shockwave.nl, hielspoorinfo.nl, allesoverhielspoor.nl en hielspoor.nl gaan alleen over behandelingen.

“Oh, u heeft hielpijn? Dan moet u direct therapie ondergaan! En dan kunnen wij een factuur sturen!”

Als uw garagehouder een website maakt over een kraakje in de auto en dat hij daar een fantastische oplossing voor heeft, wat denkt u dan? Zou dat niet afhangen van wat er dan kraakt? Je kan toch niet voor het kraken van de radio dezelfde oplossing hanteren als het kraken van de vering?

Op zoek naar de oorzaak van uw klacht

Alleen bij het Hielpijncentrum zie je dat het gaat om de diagnostiek. Om het vinden van de oorzaak. Zonder meteen te beginnen over dry needling, shockwave therapie, zooltjes en nachtspalken.

Hielpijnexperts van het Hielpijncentrum

Bij het Hielpijncentrum krijgt u te maken met een hielpijnexpert. De hielpijnexpert kan 36 verschillende diagnoses herkennen die de oorzaak kunnen zijn van pijn in en om de hiel. Neurologisch, myogeen, articulair, ossaal, tendinogeen, bindweefsel, bloedvaten, aangeboren afwijkingen, trauma’s, vrijwel alle anatomische structuren die van en naar de hiel lopen kunnen hielpijn veroorzaken.

Het is zo teleurstellend dat de meeste websites gericht zijn op peesplaat ontsteking/fasciitis plantaris. Sommige sites spreken nog van een ‘hielspoor’ als oorzaak van de pijn maar veel verder komen ze met z’n allen niet.

Samenwerking tussen verschillende disciplines

In het Hielpijncentrum werken huisartsen, podologen, podotherapeuten, fysiotherapeuten, pedicures, sportartsen, pijnspecialisten, psychologen, orthopedisch schoenmakers, orthopedisch specialisten, huidtherapeuten en reumatologen samen om een hielpijnpatiënt zo snel mogelijk van de klachten af te helpen, en ze voor te sorteren bij de meest adequate behandelaar(s). Deze groep zorgverleners werken met teamoverleg en zij zijn het tenminste met elkaar eens over hoe je een hielpijnklacht het beste kunt oplossen.

Het gaat primair om het vinden van de oorzaak. En niet klakkeloos een veelgebruikte (populaire) behandeling inzetten en dan maar hopen dat het gaat helpen. Dat lijkt een beetje op je mitrailleur leegschieten op de bosrand en hopen dat je een konijn raakt.

Een hielpijnexpert van het Hielpijncentrum is getraind door alle disciplines die er aan mee werken, uit de eerste en uit de tweede lijn. Ze hebben een aparte opleiding in medische beeldvormende technieken en zijn ingeschreven in een apart kwaliteitsregister. (KABIZ MSU voet en enkel) het is een erkende (geaccrediteerde) hyperspecialisatie van een podotherapeut of een registerpodoloog die als vakidioot aan het leren is geslagen. Kent de anatomie, werkt vaak in de snijzaal, werkt samen met chirurgen gespecialiseerd in voet en enkel, kent de klappen van de zweep. Stelt dan een diagnose die vervolgens geaccepteerd wordt door de volgende die ermee aan de slag gaat. Het blijkt dat heel weinig mensen geopereerd hoeven te worden, de meeste hielpijn patiënten kunnen zonder operatie van de klachten af komen. Mijn advies: gooi niet in elk kraakje wat je hoort smeerolie, als het de radio is die kraakt, dan weet u zeker dat dat toch niet werkt!

Met hielpijn ga je eerst naar het Hielpijncentrum om een afspraak in te plannen bij de hielpijnexpert. Die weet wie u daarna het beste kan gaan helpen? En… wie weet, heeft u dan toch smeerolie nodig.

Deel deze pagina