Ouders let op uw kinderen bij sporthervatting!

De sportseizoenen lopen tegen het einde, de scholen hebben bijna vakantie en de zomervakantie gaat bijna beginnen, tijd voor ontspanning. Maar na de vakantie begint voor sommige kinderen de ellende!

Acht tot twaalf weken geen intensieve sportbeoefening gedaan en de meeste tijd gelopen op matig schoeisel, de vakantie is bijna op zijn eind en de eerste trainingen worden gestart. Na de eerste trainingen, die vaak intensief worden begonnen, komen de eerste pijntjes opzetten: spierpijn in de benen en pijn in de gewrichten die maar moeizaam verdwijnen. Bij een, gelukkig klein, deel van de kinderen verdwijnen de pijnklachten helaas niet spontaan.

Gevolg: trainingen overslaan, selecties missen, pijn in de voet(en) en uiteindelijk een verdrietig kind.

Wat zijn nou gemiddeld de klachten die aan het begin van de seizoenen veel gezien worden?

  • Liesklachten
  • Knieklachten
  • Achillespeesklachten
  • Hielpijn

Wanneer is het verstandig om actie te ondernemen bij deze klachten?

Over het algemeen is minderen cq. staken van de sportbeoefening de eerste “behandeling”, met rust zullen veel klachten spontaan genezen. Blijven klachten echter langer dan 8 dagen bestaan of zelfs verergeren dan zou er wel eens meer mis kunnen zijn dan in eerste instantie gedacht wordt. Een consult bij een fysiotherapeut is op dat moment een verstandige keuze.

Wat kun je er aan doen om dit te voorkomen?

Preventief valt veel te doen om pijnklachten te voorkomen. De meegegeven schema’s tijdens de vakantie worden niet voor niets opgesteld. Al worden de schema’s maar voor 60-70% gevolgd; de kans op een overbelasting blessure wordt hiermee aanzienlijk verkleind! Op tijd starten met de vaak meegegeven training schema’s voordat de echte training start is dan ook een simpele maar helaas ook moeilijk uit te voeren taak voor het opgroeiende kind. Hier is dus een bescheiden rol weggelegd voor de ouders.

Het juiste schoeisel bij de juiste sport kiezen is van groot belang, laat u goed adviseren door de verkoper in de sportwinkel en bedenk dat goed schoeisel al de helft van het herstel is.

De hielpijn

Een veel gehoorde klacht aan begin van het seizoen is pijn in de hiel die tijdens, na en soms zelfs al voor sportbeoefening aanwezig is. In veel gevallen is hier sprake van “de ziekte van Sever”. Niet echt een ziekte zoals de naam doet vermoeden, maar meer een combinatie van klachten die samen de diagnose “ziekte van Sever” vermoedt.

Een goede aanvulling om deze klachten te verminderen is het aan laten meten van een goede inlegzool voor tijdens het sporten (en liefst ook dagelijks gebruik). Aangevuld met gerichte/gedoseerde oefentherapie bij de fysiotherapeut zal de tijd van herstel aanzienlijk verkorten waarna het kind met veel plezier de sport zal kunnen hervatten. Daarom nogmaals: ouders let op uw kinderen bij sporthervatting.

Maak een afspraak

Blijft uw kind klachten ervaren? Onze specialisten staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek bij één van onze vestigingen.

Maak een afspraak

Deel deze pagina