Pijn onder de voorvoet tijdens wandelen en staan

Stekende, zeurende of brandende pijn

Een regelmatig voorkomende klacht in de praktijk van de registerpodoloog is de patiënt met pijn onder de voorvoeten, frequenter gezien bij de vrouwelijke bevolking dan de mannelijke. De klachten kunnen zich uiten in stekend, continu zeurende of zelfs brandende pijn tijdens afwikkelen en staan. Met een duur woord metatarsalgie genaamd. De term vermoedt een verschrikkelijke ziekte, maar is echter een verzamelnaam voor pijn (-algie, als achtervoegsel gebruikt bij aan pijn gerelateerde woorden) onder de botjes van de voorvoet (metarsalia=middenvoetsbeentjes). Niet echt een exacte diagnose dus, maar meer een beschrijving voor een verzameling van problemen.

Oorzaken van pijn onder de voorvoet

Waar komt die pijn nou toch vandaan? En nog belangrijker: Wat is er aan te doen om de pijn te verhelpen? Op die eerste vraag zijn legio antwoorden te geven. Veel voorkomende oorzaken zijn:

  • Verminderd vetkamersysteem onder de botjes van de voorvoet
  • Doorgezakte voorvoeten waardoor de botten te veel op de grond drukken tijdens afwikkelen van de voet:

Pijn onder de voorvoet tijdens wandelen en staan
Bron: pedi-sana-hoorn.nl

  • Uit de kom schuivende gewrichten van de eerste kootjes van de tenen
  • Holle voeten (hoge wreef)
  • Overgewicht
  • Dragen van verkeerde schoenen

Diagnose van pijn onder de voorvoet

De diagnose kan worden gesteld door een lichamelijk onderzoek vaak ondersteund door echografisch onderzoek

Behandeling van pijn onder de voorvoet

Over het algemeen zal een samenspel van meerdere factoren uiteindelijk de pijn veroorzaken in de voorvoet en niet slechts 1 van bovenstaande oorzaken alleen. De oplossing om de pijn tegen te gaan is dan ook niet altijd zo simpel als het lijkt, immers als er 1 van de factoren wordt opgelost zal mogelijk een tweede factor alsnog de pijn veroorzaken.

De goedkoopste en meest efficiënte manier om de pijn te verlichten en in veel gevallen te doen verdwijnen is door gebruik te maken van podologische supplementen die rekening houden met alle factoren in de voet die de pijn veroorzaken. Gecombineerd met een goed schoenadvies kunnen veel klachten worden verholpen.

Maak een afspraak

Heeft u hielpijn? Onze specialisten staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek in één van onze locaties.

Maak een afspraak

Deel deze pagina