Pijnlijke achillespees

Wat is een achillespees?

De achillespees is een stevige, dikke pees, die de twee kuitspieren verbindt met het hielbeen. De kuitspieren (en dus ook de achillespees) gebruik je bij afzetten, (hard)lopen, springen, fietsen, op tenen staan, etc. Bij deze activiteiten komen heel grote krachten op de achillespees te staan. Pijnklachten rond de achillespees zijn vaak heel hinderlijk in het dagelijks leven. Ze zijn bovendien vaak heel hardnekkig.

Een pijnlijke achillespees kan verschillende dingen betekenen;

  • de achillespees zelf is ziek;
  • het vlies om de pees is ontstoken;
  • de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen is ontstoken.

Deze problemen zijn niet altijd heel goed van elkaar te onderscheiden en komen soms ook tegelijkertijd voor.

Ontsteking aanhechting achillespees Ontsteking achillespees

Links: Ontsteking van de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen
Rechts: Ontsteking van de achillespees

Hoe ontstaat een pijnlijke achillespees?

Het middelste deel van de achillespees is niet zo goed doorbloed. Wanneer dit stukje pees geblesseerd raakt, kan het moeilijker herstellen. Ook de aanhechting van de pees is kwetsbaar. Bij activiteiten wordt steeds hard aan de aanhechting van de pees getrokken, hierdoor kunnen hele kleine scheurtjes in de aanhechting van de pees ontstaan en kan de aanhechting gaan ontsteken.

Blessures ontstaan vaak door overtraining, zich verstappen, of wandelen op een zachte ongelijke ondergrond. Het kan ook zijn dat uw kuitspier of achillespees erg kort is, waardoor er bij elke stap extra hard aan de pees getrokken wordt. De pees raakt dan extra snel overbelast.

Verder spelen leeftijd (boven de 30 jaar), geslacht (mannen vaker dan vrouwen), de stand van de voet (platvoet of holvoet) en de stand van het onderbeen een rol bij het ontstaan van achillespeesklachten.

Hoe herkent de register podoloog een pijnlijke achillespees?

Over het algemeen geeft het verhaal van de patiënt en het lichamelijke onderzoek voldoende duidelijkheid over de oorzaak van de klachten.

Bij een zieke achillespees of een ontstoken peesvlies is de achillespees vaak dik. De zwelling zit meestal enkele centimeters boven de aanhechting aan het hielbeen. Drukken op de zwelling is vaak pijnlijk. Eventueel kan met een echo bekeken worden hoe ernstig de pees beschadigd is en of er ook scheurtjes in de pees zijn ontstaan.

Als de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen ontstoken is, is deze dik en pijnlijk. Om te onderzoeken hoe uitgebreid de ontsteking is en om te controleren of er verkalkingen in de pees zijn ontstaan, is een echo of röntgenfoto zinvol.

Welke behandelingen zijn er voor een pijnlijke achillespees?

De behandeling van de achillespees is niet altijd even makkelijk. Herstel duurt vaak lang. Een behandeling zonder operatie heeft de voorkeur. Bij een operatie aan de achillespees blijven namelijk vaak restklachten bestaan en de wond geneest moeilijk. De specialisten van het hielpijncentrum staan voor u klaar om u te helpen bij achillespees klachten.

Deel deze pagina